Etnolog objašnjava

Šta Đurđevdan vijekovima čini praznikom duboko ukorijenjenim u tradiciji

  • Извор: Она
  • 06.05.2023. 19:29

Đurđevdan je veliki hrišćanski praznik, a krase ga brojni običaji, koji su aktuelni i dan-danas.

Ovaj dan ima važno mjesto u tradiciji srpskog naroda, a njegova obilježja su se kroz vijekove mijenjala, ali nikada nestajala.

Kakva je tradicija bila nekada i kako je izgledao Đurđevdan ranije, objašnjava etnolog Snežana Ašanin.

Serija hapšenja nakon dva masakra u Srbiji

Serija hapšenja nakon dva masakra u Srbiji

"Đurđrevdan je jedan od praznika koji je prepoznatljiv po svom okretanju ka prirodi. Taj praznik je očuvan u tradiciji našeg naroda, koji se ranije, kada nije bilo učenih i okrenutih školstvu, ipak osvrtao na prirodu i to što ona nudi. Zato su neki običaji i danas potkovani vjerovanjima naroda“, objašnjava etnolog.

Kako kaže, Đurđevdan je nekada važio za hajdučki sastanak. On je jedan od takoreći "polugodišta", a drugo "polugodište" bio bi Mitrovdan ili hajdučki rastanak. Čak se i tu može primijetiti posvećenost prirodi i vjerovanju da se ona tada budi. Zato su se ljudi, kao i hajduci, dugo njoj prilagođavali.

Snežana se potom osvrnula na slavu koja se obilježava ovog datuma, Svetog Georgija. Ikona ovog svetitelja je veoma upečatljiva i razlikuje se od ostalih, samim tim što je na njoj oslikano ubijanje aždaje. Zvijer ili aždaja, predstavlja zlo i neprijatelja Boga, dok je njen ubica, Sveti Georgije, spasitelj naroda od zla.

Ubica iz Mladenovca u iskazu ponavljao jednu riječ

Ubica iz Mladenovca u iskazu ponavljao jednu riječ

Ovaj praznik je, kao što je sagovornica napomenula, praznik oživljavanja prirode, kao što je i Vaskrs. Nijedan dio prirode se ne izostavlja, od biljnog preko životinjskog svijeta, ali se dosta veliča Sunce. Vjeruje se da za Đurđevdan ne treba nikada biti loše vrijeme, kao što narodne riječi kazuju: "Ne daj Bože toplog Božića i hladnog Đurđevdana".

Još jedno vjerovanje govori o tome da čovjek treba paziti da neposredno pred Đurđevdan, pa i za sam praznik, ne treba sjediti u hladu, već da što više bude na dnevnom svjetlu. Smatra se da se osobe koje izbjegavaju sunce uoči ovog dana, mogu lakše da se razbole.

"Mnogo je vjerovanja, ali su sva pretočena u običaje, pa tako i za životinje. Recimo, zbog zelenila trave, smatralo se da je ona veoma zdrava za hranjenje životinja. Pa su u skladu sa tim, odvodili ovce na ispašu, odvajali jaganjce od majke da se sami prilagođavaju i osamostaljuju. Jagnje je takođe simbolizovalo zdravlje, početke, buđenja, zato je ono životinja koja je na trpezi glavna, ako se slavi mrsna slava“, priča etnolog.

Danas je Đurđevdan, ovo su vjerovanja i običaji

Danas je Đurđevdan, ovo su vjerovanja i običaji

Što se tiče ljudi, dodaje, oni su se okupljali u planinama i na proplancima, i to u ranim satima. Taj uranak je uvijek bio prije sunca, jer se vjerovalo da ga treba dočekati budnog stanja.

Etnolog dodaje da su se djevojke i momci kupali, pili i umivali riječnim vodama, okupljali na izvorima kao na začetku života. 

"Biljke su za njih bile veoma važne, te je svaka ljekovita biljka imala svoje mjesto i ulogu za vrijeme Đurđevdana. Pravili su vjenčiće cvijeća, ali pogotovo biljaka poput grana vrbe, cvjetovi kamilice ili su sakupljali koprivu, koje su bacali u vodu. Zova je bila aktuelna kod momaka, kao njihov poziv, dok su kuće kitili ljeskovim granama i koprivama, vodeći se čuvenim 'neće grom u koprive'", rekla je etnolog.

Ekipa ATV-a u Moskvi: Kako se tamo proslavlja Đurđevdan

Ekipa ATV-a u Moskvi: Kako se tamo proslavlja Đurđevdan

Etnolog dodaje da su obilazili točkove vodenica, koje su smatrali simbolom plodne zemlje i berićeta. 

"Spavali su u ručno napravljenim šatorima, kako bi bili spremni za obilazak crkava i manastira i okupljanja porodice na tim mjestima“, objašnjava Snežana Ašanin.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска