Нина Родић Вукмир

Шта је ХИВ и како се преноси?

  • Извор: АТВ
  • 01.12.2023. 08:54

Поводом Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, у Центру за добровољно, повјерљиво и анонимно савјетовање и тестирање Института за јавно здравство Републике Српске организује се тестирање на ХИВ/АИДС, хепатитис Б и Ц.

О свему томе, за АТВ јутро, причала је доцент доктор Нина Родић Вукмир, начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске.

"То је наша активност коју спроводимо готово 15 година. Наше савјетовалиште ради сваким даном, али посебан акценат је 1. децембра. Савјетовање се састоји до тога да, прво љекар епидемиолог разговара са клијентом који дође, прикупља и сазнаје информације од њега, а потом иде тестирање. Након тога, љекар саопштава резултата, те затим иде пост савјетовање", истиче Родић Вукмир.

Савјетовалиште ће се данас активирати од 15 до 20 часова. Сви грађани који желе да се информишу, тестирају и сазнају нешто о ХИВ-у, могу доћи данас у Институт, али и сваким другим радним даном.

Шта је ХИВ?

"То је вирус који слаби наш имунитет. Након одређеног низа година, то доводи до одређених проблема, односно инфекција које настају у нашем организму. Када вирус продре у организам, па до момента појаве болести, може проћи 10 до 15 година. Вирус напада специфичне ЦД4 лимфоците који су веома важни за наш имуни систем. Временом, тај број лимфоцита опада. АИДС настаје оног тренутка, када се јаве та обољења, односно, када број тих ЦД4 лимфоцита падне испод 200 у кубном милиметру. У почетку, када се јаве симптоми, особа не зна да је заражена. Након ризичног контакта, јавља се болест слична грипи, температура, малаксалост, ништа специјално што немају друге болести. Међутим, након неког времена, јављају се дуготрајне дијареје, отеченост лимфних чворова и слично", додаје Родић Вукмир.

Како се преноси?

"ХИВ се преноси свим тјелесним течностима. Најчешће је то преко крви. Рецимо, може се пренијети током трансфузије крви у смислу да се не поштују мјере. Ту је сексуални однос. Међутим, ХИВ се може наћи и у мајчином млијеку али и сузама", навела је Родић Вуммир.

Он је нагласила да је преко 40 милиона људи у свијету, због ове болести изгубило живот.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)