Трпе и ћуте

Старе најчешће злостављају дјеца и унуци

  • Извор: Телеграф
  • 08.12.2023. 11:17

"Мене не бије мој Миле, он је добар ко лебац, мене само његова ракија уби”, рекла ми је старица из околине Београда, сва модра.

Живи са сином који је остао без посла. Прима новчану социјалну помоћ, коју он списка на алкохол, а кад га попије испред продавнице, врати се кући и почне да се иживљава јер га није дочекао зготовљен оброк – каже мр Надежда Сатарић, предсједница УГ "Снага пријатељства – Амити", препричавајући само један од примјера насиља према старијима, који се најчешће догађа у породици, пише "Дневник".

Метеоролози најавили долазак геновског циклона

Метеоролози најавили долазак геновског циклона

Како додаје, у готово 50 одсто случајева починиоци су њихова дјеца, а у 25 одсто партнери, супружници или унуци. Само ове године, напомиње, од 27 убијених жена, девет је било старије од 65, а пет од 74 године.

Док млађе жене јасно разликују бол и патњу изазвану насиљем, старија популација са традиционалним схватањима у погледу полних улога, нарочито она од 75 до 90 година, потпуно је другачија и трпеће га 40 и више година. Један-два шамара неће доживјети као атак који нарушава њихово достојанство јер углавном препознају само најтеже облике физичког насиља, истиче Сатарићева, додајући како су посебно рањиве мање образоване особе из сеоских средина, нарочито ако имају измењене когнитивне функције.

У готово 50 одсто случајева починиоци су њихова дјеца, а у 25 одсто партнери, супружници или унуци

Како каже, већина њих, ипак, ћути о томе из осјећаја срамоте, кривице, изгубљености, страха да ће ситуација сутра бити још гора и сумње у то да ће им ико повјеровати. Тек незнатан проценат пријавиће насиље институцијама система, али већ на следећем кораку највећи број одустаће од даљег процесуирања. Јер шта учинити када је насилник уједно и неформални његоватељ, пита се саговорница.

– Да га измјестимо, дамо му меру привременог приласка? Ко ће јој донијети чашу воде, замијенити јој пелену, нахранити је? Како се борити са недостатком стручњака и сервиса за подршку жртви? – наводи само неке од проблема.

Осјетљив садржај: Тренутак када је Аврамовић поломио ногу

Осјетљив садржај: Тренутак када је Аврамовић поломио ногу

Осим брзих правних процедура и мотивације жртава да истрају у процесу, неопходно је, истиче, да професионалци – социјални радници, полиција, правници, љекари – не буду под утицајем предубјеђења у вези са годинама, психичким способностима, памћењем и доношењем одлука.

– Свакој жртви морамо вјеровати и бити стрпљиви, али и бити увијек свјесни њених стратегија оправдавања насилника. Од ње ћете чути "скотрљала сам се низ степенице, опекла сам се на шпорет", а и те како је испребијана. Због тога је важно увођење форензике у случајевима насиља над старијима. Неопходно је и донијети протоколе за превенирање насиља према старијима, те увести инструменте за организовани скрининг у домовима здравља, где ће њихов изабрани љекар кроз кратку анкету провјерити има ли забрињавајућих елемената – предлаже саговорница.

Из пушнице домаћину украли месо

Из пушнице домаћину украли месо

Битно је такође, додаје, едуковати старије о њиховим правима, подстицати их да праве личне стратегије одбране, да се умрежавају и укључе у разна удружења, јер ће тако имати с ким да подјеле своје проблеме.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: