Dragan Bogdanić

Starijim licima pružiti podršku i zdravstvenu zaštitu

  • 10.07.2018. 13:53

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je resorno ministarstvo izradilo Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih lica u Srpskoj za period od 2018. do 2027. godine, čime se Srpska opredijelila za društvenu podršku i zaštitu ovih lica kao sastavnog dijela strateških opredjeljenja u oblasti socijalne zaštite njenih građana.

"Strategijom smo odredili pravce koji bi doveli do aktivnog učešća starijih lica, kvalitetnijeg korištenja slobodnog vremena i zdravog starenja", rekao je Bogdanić koji u Tel Avivu prisustvuje ministarskom sastanku Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope Svjetske zdravstvene organizacije. 

Prema njegovim riječima, cilj izrade prve strategije je i vraćanje porodičnih vrijednosti i moralnih normi, razvijanje međugeneracijske solidarnosti prilikom koje različite generacije mogu biti jedne drugima na usluzi, te pružanje mogućnosti za zdravo i aktivno starenje, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

Bogdanić je podsjetio da starija lica u Srpskoj usluge primarne zdravstvene zaštite ostvaruju putem domova zdravlja i specijalističkih ambulanti porodične medicine, a da stariji od 65 godina predstavljaju kategoriju osiguranih lica koja ne plaćaju participaciju u ostvarivanju prava obaveznog zdravstvenog osiguranja. 

"Mrežu domova zdravlja u Srpskoj čine 54 ustanove u okviru kojih su organizovane specijalističke ambulante i službe koje se bave promocijom zdravlja, dijagnostikom, liječenjem i rehabilitacijom. U 27 domova zdravlja uspostavljeni su centri za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici i centri za ambulantnu fizikalnu rehabilitaciju u kojima usluge pružaju multidisciplinarni timovi", naveo je on. 

Kada je riječ o imunizaciji, Bogdanić poručuje da će resorno ministarstvo i dalje, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Srpske, zdravstvenim ustanovama i drugim relevantnim institucijama, promovisati značaj vakcinacije i dobrobiti koju ona predstavlja za javno zdravlje, te naglašava da je ministarski sastanak prilika da se razgovara o mogućnosti nabavke vakcina za više zemalja. 

Teme ministarskog sastanka, u organizaciji Ministarstva zdravlja Izraela i Sekretarijata Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope su, između ostalog, obezbjeđivanje primarne zdravstvene zaštite za stanovništvo starijeg životnog doba, inovativne prakse u pružanju primarne zdravstvene zaštite za ovu populaciju, kao i značaj imunizacije i izazovi sa kojima se zemlje susreću. 

Na sastanku se razgovara i o napretku, izazovima i mogućnosti u sprovođenju Kišinjevske povelje. 

Ministri zdravlja iz zemalja članica Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope - BiH Srbije, Crne Gore, Bugarske, Izraela, Moldavije, Rumunije, Makedonije i Albanije, radi daljeg jačanja i promovisanja kontinuirane i unaprijeđene saradnje u oblasti javnog zdravstva u jugoistočnoj Evropi, prošle godine su potpisali Kišinjevsku povelju na 4. forumu ministara zdravlja -"Zdravlje, blagostanje i napredak u jugoistočnoj Evropi u okviru ciljeva UN za održivi razvoj 2030", održanom u Kišinjevu u Moldaviji. 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)