Božica Rajilić Živković

Sud i Tužilaštvo da procesuiraju "usijane glave" koje pozivaju na rat

  • Извор: СРНА
  • 30.01.2022. 11:44

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić traži od Suda i Tužilaštva BiH da pod hitno procesuira "usijane glave" koje traže zlo i pozivaju na rat, jer smatra da takve osobe treba da se tuže, privedu i osude.

Rajilićeva je u izjavi Srni naglasila da podržava predstavnike srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila koji su podnijeli Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Hamdije Abdića zvanog Tigar iz Bužima, predsjednika Udruženja građana "Zelene beretke" iz Sarajeva Muhameda Švrakića i više nepoznatih lica zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

- Iz javnog života treba sklanjati ljude koji traže zlo. Njima je mjesto u zatvoru. Tražimo od Suda i Tužilaštva da ih pod hitno privedu, ispitaju i procesuiraju. Kao što su to radili ekspresno prema srpskim borcima ili prema bilo kome ko kaže i upola tešku riječ - istakla je Rajilić.

Ona je ocijenila da osobe protiv kojih su podnesene krivične prijave imaju genocidne namjere i prema narodu i prema teritoriji Republike Srpske.

- Ne želimo da živimo u strahu da će neka budala i usijana glava ponovo započinjati pokolje i zlo. On kaže da će nas sve začas pobijediti, da nemamo nikakve snage, da smo niko i ništa i da će nas ponovo istjerati odavde ili pobiti - navela je predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Govoreći o izjavi Srebreničanke Fadile Mujić, koja je za federalne medije svjedočila o ubistvima, pljačkama i otimačini u Kravici 1993. godine kada su na Božić muslimanske jedinice iz Srebrenice upale u ovo selo i počinile neviđena zvjerstva nad Srbima, Živković Rajilić je naglasila da je ta osoba živi svjedok tih zločina, te da Sud i Tužilaštvo BiH treba da rade svoj posao.

- Mnogo su nepravde taj Sud i Tužilaštvo nanijeli porodicama žrtava. Neka se jedanput prihvate prava i počnu raditi onako kako zapovjeda zakon. Da se bar osjeti da u ovoj državi ima bar malo pravde za Srbe i srpske žrtve - naglasila je ona.

Rajilić je upitala kako je moguće da federalni medij, koji prenosi izjave Fadile Mujić i time širi mržnju, niko ne sankcioniše zbog toga.

- Kako to da u Federaciji može govoriti ko šta hoće, javno se hvaliti zločinom i nikom ništa. Kada su u pitanju srpski kanali, dok kažete bilo koju riječ koja njima ne odgovara, odmah se uvode sankcije - rekla je Božica Živković Rajilić, navodeći Alternativnu televiziju kao primjer.

Fadila Mujić iz Srebrenice svjedočila je za federalne medije da je sa pripadnicima 28. divizije tzv. Armije BiH na Božić 1993. godine "upala" u selo Kravica gdje su počinjeni masovni zločini. Nedvosmisleno je svjedočila o pljački, otimačini, ubistvima na najradosniji pravoslavni praznik.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.