Геронтолошки центар

Суперстогодишњак Јован Јовановић рекордер као најстарија особа умрла у БиХ

  • Извор: СРНА
  • 25.12.2023. 11:01

Суперстогодишњак Јован Јовановић и даље држи рекорд као најстарија особа која је икада умрла у БиХ - у 110. години.

Геронтолошки центар Сарајево саопштио је данас да Јовановић, који је био корисник ове установе, држи и даље овај рекорд.

Рођен је 16. септембра 1906. године у селу Доњи Брчели у Црној Гори.

На његов 110. рођендан у 2016. години постао је први суперстогодишњак који је икада живио у БиХ. Само 15 дана након 110. рођендана Јовановић је преминуо.

Осим тога што је био најстарија особа у БиХ, познат је по томе да је објавио више од 200 научних чланака. Чак му је исте године када је умро објављен чланак у "Сарајевским свескама" 2016. године.

Приштина цркву СПЦ прогласила католичком и започела обнову

Приштина цркву СПЦ прогласила католичком и започела обнову

Геронтолошка истраживачка група је 13. октобра ове године званично потврдила његове године на основу документације коју је Геронтолошки центар Сарајево имаo и већим дијелом је добио из архиве.

Јовановић, о којем су писали домаћи, регионални, па и свјетски медији, постхумно je проглашен за најстарију живућу особу у БиХ.

У децембру 1943. године оженио је Загорку са којом никада није имао дјецу и преселио се у БиХ 1944. године. Постао је професор руског језика и филозофије. Од 1957. радио је у универзитетској библиотеци, гдје је остао до пензије. Нажалост, Загорка је преминула 1973. године.

УКЦ Српске и Србије наставили успјешну сарадњу

УКЦ Српске и Србије наставили успјешну сарадњу

Он још држи рекорд као најстарија особа која је икада умрла у БиХ, а његов рекорд би средином 2024. године могла оборити Ајка Локмић из Сарајева, рођена 4. маја 1914. године, која је још жива.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: