Planove promijenila suša

Suša "pobrala" kukuruz u Semberiji

  • Извор: АТВ
  • 02.08.2022. 18:46

Minimalne padavine u junu i julu, pobrale su kukuruz u Semberiji. Sve ovo zadalo je glavobolju semberskim poljoprivrednicima. Područja u Bijeljini i gdje je malo brdovitije skoro su ostala bez roda ove godine. Sreću su imali oni koji koriste sisteme za navodnjavanje.

"Kiše uopšte nije bilo u tim najbitnijim fazama oprašivanja i formiranja klipa, kiša je izostala. I ovo da vam pravo kažem što ima, ne znam stvarno od čega je to ostalo", rekao je Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije.

Slika polja pod kukuruzom različita. Negdje zeleni, negdje potpuno spaljeni od sunca. Različiti će biti i prinosi. 

"Mislim da će veliki broj ljudi tu da isječe u silažu, ali i ta silaža znate i sami da će biti slabijeg kvaliteta ali faktički reći da nema zrna. Ali eto do jeseni ćemo vidjeti stvarnu sliku kako će biti, ali mislim da je stvarno loše", poručio je Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije.

Domaćinstvo Tomić iz Amajlije posijalo je 40 ha uglavnom za silažu. Ostalo je planirano za zrno. Planove je promijenila suša.

"Tih nekoliko dana kada smo imali enormne visoke temperature 40 i preko, tada je kukuruz naglo stradao, tako da je za nekih 2-3 dana maltene prepolovio, krenuo je da se potpaljuje i tako da gori u svakom pogledu i jedini spas da ga spašavamo je da ga siječemo u silažu", rekao je Drago Tomić, poljoprivrednik iz Amajlija

Ove godine zbog lošeg prinosa, očekuje se veća potražnja. 

"Pa potražnja će biti veća. Svako ko ima stoku gledaće da to smanji . Gledam sa poljoprivrednicima i poznanicima, niko tu neće imati nešto da ponudi za prodaje, jer će prinosi otići 70 odsto, doda je Tomić.

Ratari pokušavaju nadoknaditi nedostatak kiše zalivanjem - jedan hektar pod kukuruzom navodnjava se 10 sati. Resorno ministarstvo, podržava poljoprivrednike kako u nabavci sistema za navodnjavanje, tako i u osiguranju usjeva. 

Zbog vremenskih prilika i suše koja nije bila blagonaklona prema proizvođačima kukuruza, iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača kažu da će se većina preorijentisati na proizvodnju pšenice i naravno zbog subvencija povećanih od strane resornog ministarstva i obećanja srpskog člana predsjedništva da će se budžet za agrar povećati u narednoj godini.