Највећи изазов

Семберци имају пуне руке посла око поврћа, фали радне снаге

  • Извор: АТВ
  • 21.06.2025. 19:27

У 30 пластеника породица Живановић из Велике Обарске узгаја краставце и паприке. Краставац је већ при крају, а почела је сезона брања паприка.

"Прије пар дана набрао сам прву паприку и она је сад негдје око двије марке, двије и двадесет, по килограму. Што не значи да ће тако бити. Чим стигне мало више, цијена ће пасти. А баш сам видио да има пуно увозних те паприке и она је, како сам видио, марка шездесет, седамдесет. Али није ни близу наше квалитета. Тања је, лошијег квалитета. Али добро, нека увози кад нема наше, али кад је наша стигла, мислим да ће овдје и тај увоз да престане. Јер има доста паприке. Kод нас се производи у Семберији, највише у Црњелову. Али, тренутна је цијена добра. Сад видјећемо шта ће бити даље", прича Миле Живановић.

Поред пијаца и тржница доста воћа и поврћа иде у прераду. Прехрамбена индустрија „Сава Семберија“ дугогодишњи је лидер у овој бранши. Могу се похвалити да већину сировина набављају са домаћег тржишта из Републике Српске. Увелико се спрeмају за сезону прераде поврћа.

"Ми се припремамо и спремни смо за прераду поврћа. То је половина августа, кад крећемо пуним капацитетом. У претходном периоду смо радили прераду шипурка, која је комплетна производња која је завршила на тржишту Швајцарске. Ми смо обезбиједили амбалажу, обезбједили смо пратеће фолије, стреч фолије и све друго што је потребно нама за прераду", каже Стево Филиповић, директор ПИ "Сава Семберија".

И ове године у пољопривредној производњи највећи изазов је радна снага. Нема је, иако су и дневнице више него раније, тешко је пронаћи оне који ће радити на њиви, те је све више пољопривредника принуђено да размишља о смањивању обима производње, кажу Семберци.

Пратите нас и путем Вибера