"Воде Српске"

Сутјеска - једна од најљепших планинских ријека у Европи

  • Извор: АТВ
  • 25.12.2023. 16:52

Сутјеска је једна од најљепших планинских ријека у Европи и свијету која цијелим својим током дуж 36 километара протиче кроз Републику Српску, објављено је на сајту "Вода Српске".

Сутјеска са својим притокама Сушки поток, Перућица, Трлоришница, Клобучарица, Јабушница, Усовички поток и Хрчавка чини јединствени хидропотенцијал са великим снагом хидроенергије и изузетним природним одликама које привлаче туристе и љубитеље природе из цијелог свијета.

Шире подручје око ове ријеке проглашено је за Национални парк "Сутјеска" са статусом јавног природног добра Републике Српске којим управља Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Национални парк "Сутјеска" обухвата 17.000 хектара површине гдје се у сливу ове ријеке налази природни бисер Европе - прашума Перућица, планине Маглић, Волујак и Зеленгора, осам ледничких језера "горске очи", 17 потпуно чистих ријека и рјечица богатих пастрмком, липљаном и младицом, као и водопад Скакавац висине 80 метара.

У шумама овог националног парка живе мрки медвјед, рис, дивокоза, вук, куна, тетријеб, сури орао, 90 врста лептира и многе друге ријетке животињске врсте, а регистровано је и више од 170 врста дрвећа и грмља и више од 2.000 врста зељастог биља.

У насељу Тјентиште налази се туристички комплекс са великим базеном који се пуни водом из ријеке Сутјеске, као и више кампова за туристе који овдје долазе због чудесне природе, риболова, планинарења и разних спортова на планинским ријекама.

Ријека Сутјеска извире испод врха Власуља на планини Волујак на надморској висини од 1.520 метара и улива се у ријеку Дрину код села Косман на надморској висини око 430 метара, а тече кроз уску дубоку долину чије стране су већим дијелом под шумом, док у једном дијелу прелази у клисуру дубине и до километар.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.