Za sve zainteresovane građane

U srijedu besplatan skrinig glaukoma na UKC-u Srpske

  • Извор: АТВ
  • 14.03.2023. 10:32

Ljekari Klinike za očne bolesti UKC Republike Srpske će se i ove godine pridružiti obilježavanju Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma koja se obilježava Svjetska nedjelja od 13. marta do 17. marta.

Tim povodom medicinski profesionalci UKC-a će organizovati akciju besplatnog skrininga glaukoma za sve zainteresovane građane u srijedu 15. marta, u periodu od 09:00 - 13:00h u holu Centralnog medicinskog bloka UKC Republike Srpske (ulaz sa heliodroma).

“Skriningom bi se omogućilo da se iz opšte populacije izdvoje osobe koje pokazuju predispoziciju za glaukom, a to je i prilika da se skrene pažnja javnosti na neophodnost rane dijagnostike i pravovremenog liječenja glaukoma. Skrining glaukoma u ovoj akciji podrazumijeva besplatno mjerenje očnog pritiska, biomikroskopski pregled prednjeg i zadnjeg segmenta oka, uz popunjavanje ankete od strane pacijenata za otkrivanje postojanja faktora rizika za glaukom”, saopšteno je iz UKC-a Republike Srpske.

Glaukom je jedan od vodećih uzroka ireverzibilnog sljepila i danas u svijetu boluje više od 80 miliona ljudi. S obzirom na trend povećanja broja starijih ljudi u populaciji, očekuje se i veći broj oboljelih od glaukoma tokom narednih godina u svijetu, pa i kod nas. 

Zahvaljujući savremenoj dijagnostici danas smo u mogućnosti da glaukom otkrivamo već u ranom stadijumu oboljenja, a svakako prije nego što nastanu ireverzibilne promjene koje će ugroziti vid pacijenta. 

Klinika za očne bolesti UKC Republike Srpske raspolaže cjelokupnom dijagnostičkom paletom usluga kojom na vrijeme možemo otkriti glaukom i time spriječiti nastanak sljepila, napominju iz UKC-a Srpske.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм