Ово су вјеровања и обичаји

Сутра је Свети Никола: Једну ствар никако не би требало да радите!

  • 18.12.2023. 14:09

Српска православна црква и њени вјерници славе Светог Николу, заштитника путника, морепловаца, дјеце. Свети Никола је најчешћа крсна слава и један од најомиљенијих светаца у нашем народу. Људи су га још за вријеме његовог живота сматрали за светитеља.

Још почетком 20. вијека у градским срединама у Србији усталио се обичај да се дјеца дарују о Светом Николи, па су уочи празника остављала у прозор добро очишћене ципеле, а ујутро налазила поклоне. Вјеровало се да их је Свети Никола даривао.

Дјед Мраз на камили донио поруку мира у Јерусалим: “Хо, хо Света земљо”

Дјед Мраз на камили донио поруку мира у Јерусалим: “Хо, хо Света земљо”

У насељима Војводине, до Другог свјетског рата улицама је ишао маскирани лик, огрнут бундашем, са шубаром на глави и брадом од кучине, штапом у једној руци и тканом торбом о рамену, те је улазио у куће гдје има дјеце и даривао их слаткишима и воћем.

Светог Николаја Чудотворца народ је још за живота прогласио светитељем. Био је милосрдан и скроман, велики борац за правду и истинољубив.

Први записи о епископу и доброчинитељу поријеклом из Мале Азије, Светом Николи, потичу из четвртог вијека нове ере. Од овог свештеног лица, познатог по хуманости, настале су многе легенде и приче о данашњем Дједа Мразу.

Посебно је био наклоњен дјеци, а забиљежено је да је помогао трима дјевојчицама како би их заштитио од проституције. Легенда каже да је три вечери заредом пролазио поред њихове куће и кроз прозор убацивао врећице са новцем, не би ли им поклонио довољно новца како би преживјеле без проституисања.

Вјеровања и обичаји

Свети Никола још се назива и заштитником лађара, сплавара, воденичара и рибара, и сматра се да не треба започињати путовања на данашњи дан.

Постоје и вјеровања да на Никољдан нероткиње треба де се моле Светом Николи, а понегдје је и забрањено обављање такозваних женских ручних радова.

Како би година пред нама била плодна и берићетна, ко је пропустио да на Свету Варвару, прије два дана, посије божићну пшеницу, може то учинити на данас, на Никољдан.

Засијало сунце на Ваведење Пресвете Богородице! Народно вјеровање открива каква ће бити идућа година!

Засијало сунце на Ваведење Пресвете Богородице! Народно вјеровање открива каква ће бити идућа година!

Дух помагања и даривања сиромашних, који је био смисао и животно опредијељење светог Николе, па их треба даривати оне који немају и помоћи им. Зато је традиција да се даривају ораси, љешници, јабуке и слаткиши стављањем у ципеле покрај кревета или у прозоре.

Осим што се празнује као највеће српско крсно име, Свети Николај Чудотворац такође је еснафска слава, односно заштитник заната лађара, сплавара, рибара и воденичара. Због тога се још назива водена слава, а вјерује се да не треба започињати ни путовања. Такође се у народу сматра да је заштитник путника и сиротиње.

Свети Никола пада у вријеме Божићног поста, па је и славска трпеза обавезно посна.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм