СПЦ

Сутра је Томиндан: Ево зашто се каже да је Свети Тома био "невјеран"

  • 18.10.2023. 19:27

Сутра је Томиндан, празник који прославља дјела и лик једног од 12 апостола Исуса Христа, Светог Тому.

Свети Тома је светац који је још од давнина био миљеник у народу, о чему свједоче и дан-данас често помињани изрази "невјерни Тома" или "Свети Тома, сједи дома".

Шта је то што је овог свеца обиљежило као "невјерног" и због чега се препорчује да се сједи код куће за овај празник, објашњава етнолог Снежана Ашанин.

СПЦ сутра прославља Томиндан, ово су обичаји и вјеровања

СПЦ сутра прославља Томиндан, ово су обичаји и вјеровања

Свети Тома је један од 12 Христових апостола. Увијек се каже: "Не буди невјерни Тома", зато што он није вјеровао да је Христос васкрсао.

Рекао је да, док он лично не опипа његове ране и не стави руке међу његова ребра, неће вјервати у то да Исус није мртав. Међутим, осмог дана му се Христос појавио и рекао "Је л' вјерујеш сада?" и рекао му је да више не буде невјеран, већ вјеран.

- Та "етикета" се брзо проширила у рјечнику народа, те и данас, за све оне који се ишчуђавају и који не вјерују у нешто док се сами не увере, обично се прикачимо за тај израз "невјерни Тома" - објашњава етнолог Снежана Ашанин.

Након овога, Тома је постао велики вјерник и велики проповедник хришћанства. Ширио је хришћанство свуда на Блиском истоку, стизао је чак и до Индије, гдје је и настрадао.

- Kада су обе његове сестре примиле хришћанство, њихови мужеви то нису жељели да прихвате. Један од Томиних зетова му се за то осветио и тако је страдао Тома.

Атрибут "невјерни" се за Тому везује и када је у питању Мајка Божја, чији је био велики проповедник. Једини од свих апостола није присуствовао њеној сахрани. Након погреба је дошао и инсистирао да се отвори гроб, јер је толико постао вјерник да је био сигуран да је неће наћи у гробу, као што ни Христоса нису нашли.  Kада су отворили гроб, заиста је није била тамо, што потврђује сазнање о њеној бесмртности, односно васкрсењу.

У народу се још каже "Свети Тома, седи дома", а зашто?

Свети Тома се рачуна као прекретница између јесењег и зимског периода. За Светог Тому може и да падне снијег, тачније да започне зима.  Зато говоромо ово, јер се мисли на то да људи не иду много далеко од куће, јер може бити невремена. Дакле, више се говори у виду бриге за нечију сигурност - наводи саговорница.

Светог Тому славе и као крсну славу, али славе га и многе занатлије, како даље Снежана објашњава. 

Свети Тома је за живота био један веома вјешт дрвосјеча, зато све занатлије које се баве неком обрадом дрвета обиљежавају овог свеца. Али, поред ових занатлија, врло радо га и сточари обиљежавају, као и зидари или друге занатлије. Ово је светац који има велики углед у народу и веома је цијењен.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.