СПЦ

Сутра Митровдан: Ако пада киша, ево каква нас зима чека!

  • 07.11.2023. 09:57

Српска православна црква и њени вјерници сутра 8. новембра прослављају празник посвећен Светом великомученику Димитрију, у народу познатији као Митровдан.

Митровдан је један од празника за који се везује мноштво народних обичаја. 

Један од њих је и "предсказање" према времену - ако сутра буде кише или мраза, очекује нас дуга и хладна зима са много снијега!

Када отац треба да преда славу сину?

Када отац треба да преда славу сину?

Пошто се ове године прославља у сриједу, пост на Митровдан је обавезан. Такође, постоји и вјеровање да би на овај празник, баш као и на Божић, требало да будете код куће, изузев ако сте позвани на славу. Отуда старо вјеровање да ако митровданску ноћ проведете ван куће, цијеле године ћете спавати ван дома и потуцати се по туђим кућама.

Митровдан је непокретни или стајаћи празник, што значи да је увијек истог датума, односно 8. новембра по новом или 26. октобра по старом календару и обиљежен је у црквеном календару црвеним словом.

Свети Димитрије је рођен у Солуну у трећем вијеку наше ере, за вријеме цара Максимилијана. Игнорисао је царево наређење да прогони хришћане и јавно је проповедао хришћанство.

Kада је цар чуо да је солунски заповедник хришћанин, наредио је да га баце у тамницу гдје је мучен и погубљен. Солунски хришћани тајно су га сахранили. На мјесту његовог гроба касније је подигнута црква, а Димитрије је проглашен заштитником града Солуна.

Према предању, Димитријев гроб одисао је босиљком и смирном, па је он зато назван Мироточиви. У средњовековној Србији, посвећени су му многобројни храмови, укључујући и цркву у Пећкој патријаршији и капелу у манастиру Високи Дечани.

Да ли кћерка може наслиједити славу?

Да ли кћерка може наслиједити славу?

Овај дан је познат, како се вјеровало, и по томе што су се хајдуци тада растајали да би негдје презимили зиму и поново се састали о Ђурђеву дану сљедеће године.

Тако је и настала крилатица: Митровданак - хајдучки растанак, Ђурђевданак - хајдучки састанак.

У Србији постоји и вјеровање да на Митровдан не треба грдити малу дјецу, колико год да су погрешила или безобразна, јер ће наводно онда цијеле године бити несташна. Такође, мјештани у Шумадији на Митровдан одавнина у сваки угао собе стављају облутак (камен) да их брани од мишева. Жене на овај дан не дирају вретено, чешљеве и маказе.

Постоји и вјеровање да уочи Митровдана морају да буду завршени сви велики послови, нарочито велики радови на пољу и друге ствари које се раде напољу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм