ATV

Велики дан

Сутра пресвлачење моштију светог Јакова у манастиру Тумане

  • Извор: Агенције
  • 20.10.2023. 11:28

На девету годишњицу обретења, 21. октобра, биће пресвучене мошти Светог Јакова Туманског. У навечерије Томиндана са светих моштију скинута је стара одежда, чији ће дјелићи на дан празника бити подијељени вјерном народу на благослов. Литургија у манастиру Тумане почиње сутра у 08.30 часова.

Вјерује се да се над моштима Светог Јакова Туманског (световно име Радоје Арсовић) обилно излива Божја благодат и да чине многа чудеса и исцјељења.

Радоје Арсовић рођен је 1894. године у селу Кушићи надомак Ивањице. Послије образовања у Србији, у Француској је успјешно завршио студије и стекао два доктората из филозофије на Сорбони, а из права у Момпељеу. Био је и амбасадор Краљевине Југославије у Француској.

А онда је тридесетих година прошлог вијека нашао у Врњачкој Бањи када је чуо проповиједи владике Николаја и свештенства. Напустио је службу и световни живот и дошао је код владике Николаја са молбом да буде искушеник.

Кажу да је тада владика пред окупљенима заповиједио Радоју да уклони са стазе псећи измет. Двоструки доктор наука, без гордости и сујете, у смирењу и послушности одмах је учинио како му је владика заповиједио. Посрамили су се од стида многи монаси а задивљен владика прихватио је Радоја, будућег Светог Преподобног Јакова Новог Туманског.

Као искушеник прошао је сва монашка послушања. Слабо се и оскудно хранио, неријетко отпацима од трпезе. Имао је само два пара изношених мантија. Никада није легао у постељу, већ се молитвено одмарао. Одликовао се необичним даром ћутљивости.

У току Другог свјетског рата живио је у манастиру Љубостињи. Мучен је од комуниста, исповједнички се упокојио, након жестоког батинања у селу Раброву, у фебруару 1946. године. По сопственом завјештању сахрањен је у манастиру Туману. Од тада па до дана када су му свете нетрулежне мошти откривене 21. октобра 2014. године, његов гроб био је стециште богомољаца, свештеника, монаштва и владика.

Свети Архијерејски сабор Српске православне цркве на редовном засиједању маја 2017. године одлучио је да монаха жичког Јакова уврсти у диптих светих под називом Преподобни Јаков Нови Тумански и одредио да се празнује 8. августа по старом, односно 21. по новом календару, истога дана као и празник Светог Зосима Туманског.

Манастир Тумане налази се на десетак километар од Голупца. По предању које је до данас живо, Тумане је као своју задужбину подигао косовски јунак Милош Обилић, за кога се сматра да је живио и владао дијелом данашњег Браничева.

Предање каже да је Милош ловио по шумама у околини данашњег манастира, те да је у лову нехотице ранио пустињака Светог Зосиму. Носећи подвижника ка свом двору са жељом да му спасе живот, на мјесту гдје је сада манастир светац је молио да га спусте и рекао Милошу: "Ту мани и пусти ме да умрем". Назив манастира се очувао до данас као и спомен на Светог подвижника Зосима, коме вјерни вековима долазе да затраже благослов и духовну утјеху.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: