Сутра су Благовијести: Ево шта обавезно треба урадити вечерас

  • 06.04.2024. 20:47

Православни вјерници 7. априла обиљежавају празник Благовијести, дан посвећен догађају из Новог Завјета када се Архангрел Гаврлио јавио Богородици и саопштио да ће посредством Духа светога добити дијете, односно Исуса Христа.

За овај празник везују се бројни обичаји, од којих су неки да се на тај дан не ваља чешљати, али да је добро умити се на ријеци или потоку.

Зашто свештеника не треба звати поп: Када је та ријеч постала погрдна

Зашто свештеника не треба звати поп: Када је та ријеч постала погрдна

Народ, такође, вјерује да се на Благовијести завршава зима и често има обичај да каже: "Ако на Благовијести киша оквасли волу рог, биће добар род."

А на ноћ уочи Благовијести отворите сва чула, јер по народној легенди ноћ уочи Благовијести свјетле скривена, закопана блага у земљи, а може да их види само онај који је видовит.

Наши стари су вјеровали да жена која не може да има дјецу, на Благовијести треба да оде до иконе Богородице и помоли се.

Намирнице које би требало јести током поста за јачање имунитета

Намирнице које би требало јести током поста за јачање имунитета

Овај обичај налаже да се на Благовијести обавезно почисте кућу, двориште, обори, штале и да се обавезно све ђубре спали. Негдје је био обичај да дјевојке уочи овога дана накупе суве гранчице и дрва, и од њих направе велика ватру, обично на каквом брду или сеоском раскршћу. Уз ватру се веселило и старо и младо, и мушко и женско. У Војводини и истичној Србији овај обичај задржао се до XX вијека гдје се називао букара.

Наложена ватра се прескакала ради здравља људи и стоке, али и да људе, како се вјеровало, не би те године уједале змије. Због вјеровања да се на овај дан буде гмизавци из зимског сна, на Благовијести се нису спомињале змије. Уочи Благовијести, дјеца су лупала машицама о гвоздене предмете обилазећи око куће, стаје и тора и викала: “Бјеж’те змије и гуштери, бјеж’те змије и гуштери!” Вјеровало се да на овај дан медведи излазе из својих брлога, и да штука разбија лед репом. Овога дана ни птице не вију гнијезда, преноси Курир.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)