Čeka nas zima koju ćemo dugo pamtiti

Sve više poskupljenja u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 30.11.2022. 19:10

Biće ovo teška zima koju ćemo dugo pamtiti, i to zhavaljujući svim poskupljenjima i onima koja nas tek čekaju, kaže Aleksandra Krndija - majka četvoro djece. Naša šestočlana porodica grije se na struju, a o ostalim potrebama u domaćinstva da ne govorim, priča Aleksandra. U oktobru su Krndije već imale veću potrošnju struje.

"Ja sam hiljadu kilovata potrošila, a sad je 1.200. U januaru očekujem 1.500 do  2.000 kilovata. Ide Nova Godina, Božić, Jovanjdan i praznici. Izašlo me oko 130 maraka, sad mislim da će 160, 170KM. U januaru očekujem 250 KM i to je to. Za višečlane prodice i oni koji su socijalno ugroženi, jako će uticati. Je l? treba kao u ratno vrijeme one restrikcije svi se pogurajte u jednu sobu sjedite tu, nemojte se kuapti jednom u deset dana i to je to", kaže Aleksandar Krndija. 

Hladan tuš u sred zime, tako poskupljenja nazivaju u udruženjima za zaštitu potrošača. Svaki dan nas stiže poskupljenje namirnica, roba ili usluga, a plate i penzije teško drže korak sa svim. Penzioneri, socijalno ugroženi, višečlane porodice teško će izgurati ovu zimu. 

"Sve višečlane proodice koje su očekviale da će se ispoštovati zakon kojim će biti oni ekonomski zaštićeni potrošači od strane Elektroprivrede, evod dobili smo drugi bumerang koji se odnosi na to da ćemo imati blok tarife , defitinitvno do tih 500 kilovata. Mali borj prodoica će potrošiti tako malo kilovata u ovom zimskom periodu , u tku mjeseca, a svi ostali će biti na neki kažnjeni", kaže Murisa Marić, Udruženje potrošača "Don" Prijedor. 

Kome struja ne poskupi hljeb hoće sigurno. Najavljeno poskupljenje hljeba, svojevrsna je 'kazna' za sve, kažu kupci. Neki ulazi za proizvodnju su se povećali, prije svega nafta. Ipak, Srpska ima najnižu struju za proizvočaće pa i za pekare, kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. Kaže, razgovaraćemo sa pekarskim sektorom,

"Međutim, samo brašno i sami ulazi su poskupjeli, treba imati taj balans, koje ja ne pravdam niti kudim. Mi ćemo probati, nova Vlada će imati zadatak i da osnovne životne namirnice zamrzne u Srpskoj, ali to znači da budžet mora da nađe sredstva da eventualno povećanje troškova mora da subvencionira", kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.  

Pokriti se koliko si dugačak, stara je narodna ali i savjet ekonomista. Štednja i trošenje na stvarne potrebe, jedini su odgovor na poskupljenja i inflaciju. Vlada Republike Srpske ove godine je reagovala povećanjem plata od deset odsto, a od 1. januara povećanje će biti pet odsto, kaže predsjednik Republike Srpske.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.