Све више змија у Херцеговини: Очекујеш једну, оно 20!

  • Извор: АТВ
  • 06.04.2024. 19:19

Угријало је на југу, па се по камењару и кршу већ увелико мигоље змије отровнице.

Претходних година знале би шетати по град, а неке су улазиле у куће и станове. Тада се у помоћ зове најпознатији требињски змијоловац. 

Мишо Памучина за АТВ каже да се свега нагледао.

"Било је ситуација разних, када останете у јами са 20 змија, очекујете једну, уђете и онда њих двадесет пробудите, подигну главу према вама и чујете срце како вам лупа. Или када ми се смотала око руке, а био сам кратких рукава, пошто та хватаљка је мала није адекватна, а змија је била 1,90 метара и како се мотала око хватаљке смотала се око руке овако довде", прича Памучина за АТВ.

Најтеже је овога гмизавца тражити по кући, прича нам Мишо.

"Да ли је испод кревета, да ли је испод телевизора, јастука или негдје у ладици, прошла је била рецимо испод судопере. Кад је лоцирам није ми проблем, али та потрага која траје сат-два још ако знате да је у питању поскок", објашњава он.

Ако вас, не дај Боже, отровница угризе доктори савјетују да се мјесто уједа не дира и да се одмах позове хитна помоћ. Најгори уједи су у предијелу врата и главе, али и крајеви прстију. Серума има.

"Јако је битно да се што прије да серум и што је битно да се не ради као прије што је било у народу да се не засијеца рана, да се не истискује отров и да се подвезује то се никако не ради. Најбитније је ставити дио тијела у непокретан положај и што прије транспорт до хитне помоћи", каже доктор Марко Паовица, специјалиста Ургентне медицине.

На сву срећу не памти се смртни исход од уједа змије на југу. Проблеми могу да буду различити од пропадања до изумирања ткива па пацијенти најчешшће лијечење наставе на хирургији.

15-ак врста змија мигољи се Херцеговином међу њима и три отровнице, поскок шарган и шарка. Поскок је најотровнији и најчешћи у Херцеговини. Са змијама треба опрезно каже за АТВ биолог Мићо Милошевић.

"Змије уједу човјека, дешава се то то је свима познато, али у првом реду због неопрезности човјека, јер оне немају потребу да нападну осим када се бране. Када човјек или група дође у блиски контакт са змијом она то може препознати као угрожавањње ње саме па одреагује убодом", објашњава Милошевић.

Када сте у проироди отворите четворо очију, идите рашчишћеним стазама, а ако морате  кроз велику и густу траву или кроз шуму узмите штап и правите буку, савјет је струке. Добра и дубока обућа је спас.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: