Klinika za infektivne bolesti

Svjetski Dan borbe protiv HIV-a: Besplatno testiranje u UKC Srpske

 • Izvor: ATV
 • 01.12.2022.07:45

Povodom Dana borbe protiv HIV/AIDS-a Klinika za infektivne bolesti UKC Republike Srpske danas će organizovati besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje na virus HIV-a.

Testiranje će se vršiti brzim, rapid testovima, a svi zainteresovani građani na testiranje mogu doći u Savjetovalište Klinike za infektivne bolesti - u prizemlju, Ambulanta broj tri, ulaz s parkinga, od 7.00 do 19.00 časova.

Testiranje na HIV/AIDS biće organizovano i u Centru za dobrovoljno, povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koji se nalazi u Ulici Јovana Dučića, na broju jedan.

Anonimno, povjerljivo i besplano testiranje biće organizovano od 15.00 do 21.00 čas, a za testiranje će biti korišteni brzi testovi (krv iz prsta).

Obezbijeđeno je i savjetovanje prije i poslije testiranja, s ciljem unapređenja znanja o HIV/AIDS-u, načinima i putevima prenošenja HIV-a, a posebno mjerama za sprečavanje prenošenja ove bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu trenutno sa HIV-om žive oko 38,4 miliona lica, a od početka epidemije do sada je umrlo 40,1 milion.

U 2021. godini je registrovano 1,5 miliona novoinficiranih, a od posljedica ove bolesti je umrlo 650.000 oboljelih.

U posljednjem periodu, kako navode iz SZO, broj novoinficiranih u populaciji odraslih se smanjio za 54 odsto, a u populaciji djece za 52 odsto.

Prema podacima SZO, iako se broj novoinficiranih smanjuje, prevencija HIV/AIDS-a je i dalje jedan od značajnijih javno-zdravstvenih prioriteta.

Prema podacima UNAIDS-a, na globalnom odgovoru na HIV ustanovljeno je da je tokom posljednje dvije godine zbog kovida 19 i drugih globalnih kriza napredak u borbi protiv pandemije HIV-a usporen, resursi smanjeni, a kao rezultat toga milioni života su opasnosti.

HIV infekcija se, najčešće, otkriva brzim dijagnostičkim testovima koji otkrivaju prisustvo ili odsustvo HIV antitjela, što je od esencijalnog značaja za rano otkrivanje, a zatim su tu rani tretman, njega i nadzor.

HIV infekcija se ne može izliječiti, ali postoje efikasni antiretrovirusni lijekovi koji kontrolišu virus i doprinose prevenciji prenošenja infekcije, tako da osobe sa HIV-om, mogu živjeti dug, i koliko je moguće, kvalitetan život.

Prema posljednjim podacima, 28,7 miliona (75 odsto) inficiranih HIV-om u svijetu ima dostupnu antiretrovirusnu terapiju, s tim da se broj oboljelih kojima je terapija dostupna iz godine u godinu povećava.

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a u svijetu se od 1988. godine obilježava 1. decembra, a cilj je podizanje svijesti i skretanje pažnje javnosti na važnost i problematiku o HIV/AIDS-u kao globalnom problemu i sjećanje na osobe koje su umrle od posljedica ove bolesti, čemu je najviše doprinijela prisutnost stigme i diskriminacije.

Tagovi:
 • 20:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Svakog ponedjeljka u 20 časova i 20 minuta na programu ATV-a za vas putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:00 Emisija: Ćirilica

  Svakog ponedjeljka u 21 čas na programu ATV-a možete da pratite emisiju „Ćirilica“ urednika i voditelja Milomira Marića.

 • 23:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.