Sve će biti drugačije

Teslićke stambene zgrade uskoro dobijaju nove fasade

  • Извор: АТВ
  • 18.10.2021. 19:33

Po zidovima ove stambene zgrade, u jednoj od glavnih ulica, reklo bi se da je vrijeme u Tesliću stalo. I to ratnih devedesetih. Konačno će sve biti drugačije. Nova fasada ide već od narednog mjeseca.

"Za pomoć u obnovi fasade Opštinskoj upravi obraćali smo se unazad nekolikogodina, svake godine. Do ovog konkursa nije bilo mogućnosti ili nije bilo čak ni odgovora. Nedostajalo nam je sredstava. Ali smo se na skupštini zajednice dogovorili da će svako domaćinstvo dati po 1.000 KM vlastitih sredstava", kaže Mile Brkić, predsjednik UO ZEV Karađorđeva 2A,

Uz to, Opštinska uprava, sufinansiraće novu fasadu sa 15, od ukupno potrebnih više od 50.000 maraka. Na konkurs se prijavilo osam stambenih zgrada, a tri su dobile sredstva. Jedna za novu fasadu, a dvije za rekonstrukciju krovova.

"Ove godine budžetom je predviđeno 50.000 KM, a prema uslovima konkursa ne odnose se samo za fasade, već i za rekonstrukciju i izgradnju krovova, te vanjske stolarije. Potrebno je obnoviti sve fasade koje nisu izgrađene po standardima energetske efikasnosti, odnosno koje nisu termoizolacione", kažu iz Odsjeka za odnose sa javnošću i građanska pitanja Opštinska uprava Teslić.

Da je sve potrebno obnoviti, saglasni su i građani. Kažu, fasade na glavnim gradskim ulicama su ruglo i ružna slika Teslića. Apeluju na vlast i zajednice etažnih vlasnika da obnova teče što brže. 

"Da vam kažem, ovo je ruglo Teslića kakav je Teslić bio. Odmah da vam kažem. Ovo je sramota. Normalno da bi trebalo da ubije malo monotoniju, pogledajte snimite fasadu tamo odmah vidite da bi trebalo, oluke, fasade, krovove, to je rađeno prije 50 godina. Ruši ugled Teslića, same banje, vi znate da gore dolaze pacijenti, da se sastanci održavaju sa svih područja Republike Srpske. A ovo, ovo je katastrofa, djeca su išarala, fasade otpadaju, to je sramota. Užasne, i ove što je jedno vrijeme bilo rečeno da će se popravljati i sređivati, ali svaka od njih nije dobar kvalitet, a potom mazanje raznih boja", ističu Teslićani.

Fasada na ove dvije stambene zgrade urađena je prije tačno 13 godina. Međutim, stanari u ove dvije stambene zgrade kažu da je došlo vrijeme da bi fasadu mogli i ponovo uraditi.

Zbog toga je veoma bitno, da ovaj put, radovi budu što kvalitetnije urađeni. Da od nove godine, ukoliko vremenske prilike posluže, zablista u novom ruhu sreću je imala samo jedna stambena zgrada. Ostale, koje su se prijavile na konkurs, uglavnom nisu imale dovoljno vlastitih sredstava. A, pitanje je i kada će ih imati.


Тагови: