Predsjednik Unije udruženja poslodavaca

Trivić: Rast cijena energenata uticaće na rast ostalih cijena

  • Извор: СРНА
  • 31.05.2022. 13:40

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić izjavio je danas Srni da će rast cijena energenata, u ovom slučaju nafte, nakon najnoviji dogovora lidera EU o zabrani uvoza ruske nafte imati uticaj na rast cijena ostale robe.

- To će proizvesti probleme i EU i nama. Poremećaji traju i cijene skaču iz dana u dan i cijena energenata uvijek ima uticaja na kretanje drugih cijena i prema tome sve to zajedno proizvodi negativne efekte - rekao je Trivić.

Nakon dogovora lidera EU u vezi sa ruskom naftom došlo je do rasta cijena, te barel nafte brent košta 123,3 dolara.

Ekonomista Đurđica Stojadinović smatra da će se ovaj rast cijena nafte odraziti i na Republiku Srpsku kao malu i uvozno orijentisanu ekonomiju.

Ona je istakla da se u stotinjak dana ukrajinske krize Republika Srpska "dobro drži", potkrepljujući to podacima Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je Srpska za prva četiri mjeseca imala rast industrije od 2,7 odsto, kao i da je za četiri mjeseca ostvarila ukupno spoljnotrgoivnsko poslovanje sa EU veće od 1,2 milijarde evra, sa dvocifrenim rastom vrijednosti uvoza i izvoza.

- Srpska sa EU ostvaruje više od 60 odsto spoljnotrgovinskog poslovanja i kretanje toga u budućnosti zavisiće prvenstveno od toga kakve će refleksije na privredu te grupacije imati mjere koje EU preduzima prema Rusiji  - ukazala je Stojadinovićeva.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)