Никад скупљи

Килограм пшенице јефтинији од кифле у пекари

  • Извор: АТВ
  • 25.02.2024. 19:32

Брашно, вода, квасац, мало соли и шећера, сједи – мијеси хљеб... Јер килограм пшенице кошта мање од кифле у пекари.

"Колико сте прошле године плаћали хљеб?“, „1.20 КМ.“ „А колико сада плаћате?“, „Претежно кухам."

Пекарски производи никада скупљи. Пекари то правдају повећањем минималца. Правдали су и док још нису исплатили плате по новом обрачуну, уз опаску: ако желите веће плате, добићете и више цијене.

„Немамо одакле друго него од повећања цијена пекарских производа. То је оно што је неминовно и то ће нас чекати сваке године када будемо хтјели повећавати плате. Наравно, Влада, уколико има жељу да буду јефтинији пекарски производи, онда треба или направити неку субвенцију или преко социјалне карте помоћи“, рекао је Саша Тривић, произвођач пекарских производа.

Из Владе му стиже подсјетник да је користио право на поврат пореза и доприноса и да ће га држава пратити у томе. Биће субвенција које се дају већ годинама. Тачка на ову причу могла би да се стави сутра, за када је договорен састанак министра и пекара.

„Значајан новац се врати пословној заједници у току године кроз тај вид субвенције за повећање плата. Значи, држава је, на неки начин, и законски уредила ту област и стимулисала привредну заједницу да повећава плате“, каже Денис Шулић, министар трговине и туризма Републике Српске.

Такве поруке као да се одбијају о поједине послодавце, па као изговор за повећање цијена роба и услуга користе управо повећање плата. Зној би ускоро могао да нас облије и када видимо рачун у неком кафићу. Кафа од три марке – такве су најаве. 

„Морате знати да је сваки послодавац оптерећен по раднику за 120 КМ додатних прихода. Ако је његова кафа тада била у цијени да је он зарађивао колико – толико нормално да је било, он то не може сада испунити и приморан је да мора дићи ту цијену кафе“, рекао је Горан Куртиновић, Удружење послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске.

Мало по мало и извуче се разлика минималца из џепа грађана. 21. је вијек, а ми највише расправљамо о цијенама основних роба и услуга. Једна ријеч, најбољи опис – апсурд.

„Да ли ћемо имати довољно хљеба цијели мјесец или ћемо још једном имати неко поскупљење, па ћемо се морати одрицати одређених ствари. Људи разматрају како ће путовати по свијету, а ми дјецу на екскурзију, ево због повећања минималца не можемо послати“, истакла је Муриса Марић, Удружење потрошача „Дон“, Приједор.

И за то су се сви ухватили као најбољи изговор. У наредном периоду можемо очекивати нови вал поскупљења у Српској. Како да нас не однесе, питање је које мучи многе. Како и не би, најнижа плата од 900 КМ, потрошачка корпа око 2.555, у којој само за прехрану треба око 1.153 марке. А корпа из мјесеца у мјесец количински све лакша, финансијски све тежа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина