Ugostitelji, hotelijeri, prodavači zadovoljni

Turisti pune novčanike Trebinjcima

  • Извор: АТВ
  • 06.09.2022. 20:53

Od turista se može zaraditi, do duše neko manje neko više. Najviše mogu oni kojima je turizam prioritet a to su hotelijeri, iza njih su odmah ugostitelji. Ne žale se ni u lokalnim suvenirnicama. Valentina jer ovog ljata u svojoj radnji bila od jutra do mraka, zadovoljna je.

"Ja sam zadovoljna, sezona je bila solidna ove godine, recimo maj je bio bum, jun je bio mrtav ali jul i avgust su nadmašili sva očekivanja. Srbijanci i domaći iz regiona najviše kupuju magnete i uvijek odvoje za poklončić. Stranci kupuju nakit i ručne radove", kaže Valentina Mitrović.

Traži se i domaća hrana. Pijačni prodavci sa osmijehom pričaju o turistima.

"Fino turisti uzimaju. Povrće, voće po koju lozu i domaći pršut", kaže Zoran Mijanović.

"Bilo je dosta turista. Kupovalo se i prodavalo solidno. Da li više kupuju domaći ili turisti? Čini mi se više turista mada i domaći kupuju", kaže Vesna Antelj.

Lista onih koji su profitirali ovig ljeta je podugačka. Predvode je vlasnici hotela i restorana. Iako su ove godine cijene veće posla nije falilo.

Deblji su novčanici i kod onih koji izadvaju stan na dan. Neki su zarađivali i više nego što su trebali. U danima oko slave grada kada je Trebinje bilo krcato pojedinci su za noć uzimali i po 100 evra. Upravo u ovoj oblasti su i najveći problemi.

Od boravišne takse i prijavljivanja gostiju većina okrene glavu, zbog toga Grad gubi i po nekoliko stotina hiljada maraka. Traži se način da se stane na put sivom tržištu, ideja je eletronska aplikacija za prijavu gostiju.

"Procijena je da svaku treću boravišnu taksu ovi koji imaju promet od noćenja prijave. Tako da mislimo da ima mjesta za pojačan inspekcijski nadzor koji ove godine jeste bio takav međutim problem je nedostatak tržišnih inspektora. Zaista na ovoliko broj hotela, apartmana, stanova nije moguće ispratiti sve", kaže Bojan Vučurević, načelnik Odjeljenja za turizam.

Ova turistička sezona je već sada proglašena rekordnom. Najave za dalje su dobre. U septembru se očekuje pozamašan broj turista ali je najviše onih koji će u Trebinje doći u sklopu ekskurzija i brojnih seminara.