U Beogradu otvorena izložba "Koncentracioni logor Jasenovac"

  • 17.12.2020. 16:09

Multimedijalna izložba "Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine" otvorena je danas u Domu Vojske Srbije u Beogradu, a građani će moći da je vide do polovine februara naredne godine.

Otvaranje izložbe, organizovane uz podršku ministarstava odbrane i kulture i informisanja Srbije i Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Republike Srpske upriličeno je povodom obilježavanja 75 godina od proboja posljednje grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu - Donja Gradina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/.

Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković rekla je da je po broju žrtava to bio treći logor u Drugom svjetskom ratu, ali da je po zvjerstvima bio bez premca.

Prema njenim riječima, postavka izložbe sastoji se iz nekoliko dijelova u kojima je dat pregled istorijskih dešavanja, od osnivanja NDH sa naglasakom na rasnim zakonima i ustaškoj propagandi.

Tulekovićeva je podsjetila da je logor Jasenovac bio sistem od pet logora i da je najveći broj jasenovačkih logoraša ubijen u Donjoj Gradini.

"Prema procjenama, to je oko 365.000 ubijenih. u Donjoj Gradini na devet grobnih polja prostire se 105 masovnih grobnica čije su dimenzije ogromne, a ukupna površina je 10.130 metara kvadratnih. Ove grobnice su dokaz ustaškog zločina koji je izvršen za vrijeme NDH", rekla je ona.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković ukazali su na značaj izložbe za njegovanje kulture sjećanja.

Stefanović je rekao da zločin koji se dogodio u Jasenovcu nad Srbima, Jevrejima i Romima nikada ne smije biti zaboravljen, a istorija prekrajana.

"Ne smemo da dozvolimo da svi zločini iz tog genocidnog logora smrti budu zaboravljeni, kao i da se pronađe opravdanje za njih", rekao je on.

Gojkovićeva je naglasila značaj organizovanja izložbe sa aspekta njegovanja kulture sjećanja kao dijela očuvanja nacionalnog identiteta, te ukazala da je zato od ogromnog značaja izgradnja Memorijalnog centra Donja Gradina, što su dogovorili Republika Srpska i Srbija.

Podsjetivši da je Jasenovac bio najužasniji logor smrti u Drugom svjetskom ratu i mjesto stradanja Srba, Jevreja i Roma, Gojkovićeva je rekla da izložba služi da bi sadašnje i buduće generacije znale šta se dogodilo.

Otvaranju izložbe prisustvovao i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.