Sokolac

U halama bivše "Nove Romanije" napravljena i montirana drvena kuća

  • 03.02.2019. 19:46

U halama bivše "Nove Romanije" na Sokocu, kao pilot projekat opremljena kompletnim namještajem, napravljena je i montirana drvena kuća, prva od 26 planiranih za tursko tržište, u okviru proizvodnog programa kompanije "Hamdo grup".

Katarski investitor proizvodi i ugrađuje kompletan kuhinjski i sobni namještaj, plakare i podove, što ovu kuću čini jedinstvenom u BiH. 

"U osnovi ova kuća ima 260 kvadrata korisnog prostora u dva nivoa. Planiraju se kuće i na tri nivoa. To je trend u svijetu izrada ovakvih tipova kuća, gdje su stvarno funkcionalne, ekološki čiste od ekoloških materijala. Otporne su i na zemljotrese i sve ostalo", istakao je Petko Vukojčić, izvršni direktor "Hamdo grup".

Ovako opremljene drvene kuće veoma su dobro prihvaćene i na austrijskom i njemačkom tržištu. Planiraju da se nakon uvođenja druge smjene proizvodi i po 20 kuća mjesečno.

"Očekujemo da nećemo imati problema u snadbjevanju sa sirovinom. Sušare su u funkciji koje su instalisane kapaciteta od hiljadu kubika. To je vlasništvo firme "Hamdo grup", a sve ostalo bi trebalo da ide po planu", istakao je Vukojčić.   

Preduzeće "Nova Romanija", nakon stečajnog postupka i neuspješnih transformacija, 2017. godine sklopila je desetogodišnji ugovor o zakupu dijela proizvodnih pogona sa katarskim investitorom  Hamdom Abdulkarimom. Za oživljavanje proizvodnje, u primarnoj i finalnoj preradi drveta, kompanija "Hamdo grup" do sada je samo za novu opremu investirala više od milion maraka. Izmirene su i sve preuzete obaveze prema radnicima i fondovima, a sukcesivno prema ugovoru isplaćuju i preostali dio svojih obaveza. Orjentisan ka izvozu strateški partner "Nove Romanije", planira   da održi jedan novi proizvodni program u izradi drvenih kuća u BiH, nastavi sa redovnosti plata i povećanjem broja radnika. 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм