Kлинике за неурологију

У недјељу у Бањалуци бесплатно мјерење крвног притиска и шећера у крви

  • Извор: АТВ
  • 27.10.2023. 12:12

Свјетски дан борбе против можданог удара обиљежава се 29. октобра а грађани Бањалуке моћи ће тог дана бесплатно измјерити крвни притисак и шећер у крви.

Наиме, медицинско особље Kлинике за неурологију, као и сваке године, заједно са Удружењем неуролога Републике Српске ће у недјељу у периоду од 12:00 до 13:00 часова на Тргу Kрајине у Бањалуци свим заинтересованим грађанима бесплатно мјерити крвни притисак и шећер у крви и дијелити летке у којима се наводе знакови и симптоми можданог удара и начини превенције.

„Придружите се обиљежавању Свјетског дана борбе против можданог удара, како бисмо заједнички скренули пажњу јавности да се добром превенцијом и смањивањем фактора ризика на које можемо утицати, може у великој мјери умањити могућност добијања можданог удара“, саопштено је из УКЦ-а Републике Српске.

Мождани удар се може догодити било коме, без обзира на године и пол и погађа све: преживјеле, породице и пријатеље, радна мјеста и заједнице. У Републици Српској ово обољење  поприма обрисе епидемије. 

„Према нашим подацима сваке године имамо око 4500 новообољелих од можданог удара. Примјећен је тренд повећане учесталости оболијевања од можданог удара код особа средње животне доби, од 40 до 60 година, што се, на нашим просторима, приписује повећаном присуству стреса као фактору  ризика“, кажу у УКЦ-у Српске.

Рано препознавање знакова можданог удара (слабост једне стране тијела, сметње са говором, “искривљена уста”, неријетко помућено стање свијести, понекад главобоља, дезорјентисаност) и хитно лијечење у специјализованој јединици за мождани удар су од суштинске важности.


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм