Klinike za neurologiju

U nedjelju u Banjaluci besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi

  • Izvor: ATV
  • 27.10.2023. 12:12

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara obilježava se 29. oktobra a građani Banjaluke moći će tog dana besplatno izmjeriti krvni pritisak i šećer u krvi.

Naime, medicinsko osoblje Klinike za neurologiju, kao i svake godine, zajedno sa Udruženjem neurologa Republike Srpske će u nedjelju u periodu od 12:00 do 13:00 časova na Trgu Krajine u Banjaluci svim zainteresovanim građanima besplatno mjeriti krvni pritisak i šećer u krvi i dijeliti letke u kojima se navode znakovi i simptomi moždanog udara i načini prevencije.

„Pridružite se obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, kako bismo zajednički skrenuli pažnju javnosti da se dobrom prevencijom i smanjivanjem faktora rizika na koje možemo uticati, može u velikoj mjeri umanjiti mogućnost dobijanja moždanog udara“, saopšteno je iz UKC-a Republike Srpske.

Moždani udar se može dogoditi bilo kome, bez obzira na godine i pol i pogađa sve: preživjele, porodice i prijatelje, radna mjesta i zajednice. U Republici Srpskoj ovo oboljenje  poprima obrise epidemije. 

„Prema našim podacima svake godine imamo oko 4500 novooboljelih od moždanog udara. Primjećen je trend povećane učestalosti obolijevanja od moždanog udara kod osoba srednje životne dobi, od 40 do 60 godina, što se, na našim prostorima, pripisuje povećanom prisustvu stresa kao faktoru  rizika“, kažu u UKC-u Srpske.

Rano prepoznavanje znakova moždanog udara (slabost jedne strane tijela, smetnje sa govorom, “iskrivljena usta”, nerijetko pomućeno stanje svijesti, ponekad glavobolja, dezorjentisanost) i hitno liječenje u specijalizovanoj jedinici za moždani udar su od suštinske važnosti.


Pratite nas i putem Vibera