Svjetski dan stanovništva

U Srpskoj 1,3 odsto maloljetnih porodilja

  • Извор: АТВ
  • 10.07.2023. 12:42

U Republici Srpskoj, u periodu od 2013. do 2022. godine, udio maloljetničkih porođaja, kretao se oko 1,3 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku povodom Svjetskog dana stanovništva.

Udio porođaja van okvira fertilnog perioda (15-49 godina) kretao se oko 0,003 odsto, u odnosu na ukupan broj porođaja.

"U posmatranom periodu, udio porođaja obavljenih uz prisustvo kvalifikovanog zdravstvenog osoblja, kretao se oko 99,9 odsto”, navedeno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Preko 40 odsto cjelokupne svjetske ženske populacije nije u mogućnosti da ostvari svoje fundamentalno pravo na samostalnu odluku o tome da li će imati djecu ili ne, podaci su Zavoda.

Putin razgovarao sa Prigožinom

Putin razgovarao sa Prigožinom

"Društvo treba pokazati razumijevanje, otvorenost i podršku nastojanjima ženskog stanovništva u jačanju i proširenju ženskih prava. Svjetski dan stanovništva 2023. godine pruža priliku za podizanje svijesti o nejednakostima sa kojima se žene i djevojčice suočavaju, te za promovisanje ravnopravnosti polova u svim sferama društva”, navode iz Zavoda.

Kako dodaju, važno je da žene imaju jednake mogućnosti da se angažuju u politici, u planiranju društvenog razvoja i donošenju ključnih odluka koje utiču na društvene procese. Povećanje udjela žena na pozicijama odlučivanja omogućava različite perspektive i podstiče inkluzivnost u procesima donošenja odluka.

“Samo kroz zajedničke napore, podršku i osnaživanje žena, te zaštitu prava žena i djevojčica, možemo stvoriti društvo u kojem se poštuju i štite njihova prava i zdravlje. U cilju zaštite zdravlja žena i djevojčica, u Republici Srpskoj organizovane su i sprovedene brojne inicijative na ovu tematiku. Uz podršku Vlade Republike Srpske i međunarodnih organizacija, te obrazovnih i zdravstvenih institucija, sprovedene su kampanje podizanja svijesti o važnosti redovnih zdravstvenih pregleda, vakcinacije, kao i neophodnih higijenskih mjera. Osim toga, pružena je dodatna podrška ženama i djevojčicama o prevenciji i tretmanu različitih zdravstvenih stanja sa fokusom na reproduktivno zdravlje”, poručeno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.