U izdanju Republičkog centra za istraživanje rata

U Trebinju predstavljeno 26 studija o zločinima nad Srbima

  • Извор: СРНА
  • 02.09.2022. 22:14

U Trebinju je večeras predstavljeno svih 26 studija o ratnim zločinima nad srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata, u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Izdavačka djelatnost Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica predstavljena je u okviru konferencije "Srpska istorija i kultura pamćenja", koja će trajati do nedjelje, 4. septembra, povodom 30 godina od stvaranja Republike Srpske.

Istoričar Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Predrag Lozo rekao je novinarima da je jedna od glavnih djelatnosti Centra ta da ostane trag za budućnost šta se događalo za vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata, a da je najveći nacionalni interes faktografija, odnosno predstavljanje onoga što se zaista događalo.

Lozo je podsjetio na pokušaje da se od Odbrambeno-otadžbinskog rata do danas nametne takozvana haška istorija, odnosno pisanje savremene nacionalne istorije na osnovu haških presuda i presuda Suda i Tužilaštva BiH.

- Znamo svi kakav je politički pristup temi stradanja srpskog naroda, koliko su srpske žrtve ignorisane, koliko je srpski narod kolektivno prikazan kao zločinac - napomenuo je Lozo.

On je dodao da su se u Centru osim pravosudnog aspekta djelatnosti, gdje se pomaže odbranama optuženih i da se spozna istina o stradanju srpskog naroda, odlučili za nešto aktivniju izdavačku djelatnost kako bi ono što danas rade ostalo narednim generacijama.

- Svjesni da ono što se ne zapiše, što ne dođe u formi naučne studije kao da se nije ni desilo. Zbog toga smo se potrudili da Centar ima kolektivna izdanja, svoja ozbiljna istraživanja, a i da okupimo pojedinačne autore koji pišu monografije brigada, ozbiljne istraživačke studije o nekim drugim događajima tako da imamo širok spektar izdavačke djelatnosti - rekao je Lozo.

Istoričar u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Dragoslav Ilić rekao je novinarima prije promocije da će biti predstavljeni naučni projekti i kompletna izdavačka djelatnost koja broji 26 studija.

On je dodao da su posebno ponosni na urađen popis žrtava Odbrambeno-otadžbinskog rata, istakavši da se prvi put dogodilo da je jedna institucija poslije rata popisala svoje žrtve koje su podnesene za slobodu.

Među monografijama, knjigama i publikacijama, koje je Centar objavio, bilo da je riječ o vlastitim ili izdanjima koja su rađena u saradnji sa drugim autorima, posebno se izdvajaju "Žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata", "Namjernom silom na Republiku Srpsku", "Šta su skrivile?", "Djeca žrtve rata 1991-1995", "Naša ispovijest - žene žrtve rata iz Republike Srpske 1992-1995", "Republika Srpska u Odbrambeno-otadžbinskom ratu", rekli su ranije u Republičkom centru.

Organizator konferencije je Zadužbina "Knez Miroslav Humski" iz Trebinja, uz podršku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Тагови: