U UKC Srpske po prvi put u BiH, nova tehnika odstranjena tumora debelog crijeva

  • 05.02.2020. 14:10

U Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci danas je izvedena savremena operacija tumora završnog dijela debelog crijeva, koja je uredno prošla.

Operaciju je izveo specijalista opšte hirurgije iz Opšte bolnice Sremska Mitrovica Goran Ivić, koji jedini u regionu radi takvu vrstu operacija.

Ivić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je operisan pacijent od 58 godina sa benignom promjenom na rektumu, da je operacija bila zahtjevna, ali da je dobro prošla i da se pacijent budi.

"Ovakvi zahvati su najveći benefit za pacijente, jer nema bolova i rano se izlazi iz bolnice", pojasnio je Ivić.

On je dodao da je oporavak od ovakvih operacija kraći, a da u estetskom smislu nema postoperativnih ožiljaka.

"Ova vrsta hirurgije ima usko polje indikacija i nije pogodna za sve pacijente sa malignim oboljenjima završnog debelog crijeva", dodao je Ivić.

Ivić je naglasio da je UKC u Banjaluci izvanredno opremljen, te mu je bilo zadovoljstvo raditi u takvim uslovima, koji zadovoljavaju svjetske standarde.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove u UKC Slobodan Hajder naveo je da je riječ o savremenoj operativnoj proceduri transanalne endoskopske mikrohirurgije rektuma i da taj zahvat predstavlja veliki iskorak u endoskopskoj hirurgiji.

On je dodao da je UKC jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova koja ima uslove za izvođenje ovake operacije.

Hajder je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da se ova operacija radi specijalno prilagođenim instrumentima i da predstavlja kombinaciju endoskopske i laparoskopske hirurgije.

Prema njegovim riječima, ovaj operativni zahvat je minimalno invazivna procedura koja je bezbjedna za pacijenta i omogućava da se brzo oporavi za razliku od klasične hirurgije kada je postooperativni oporavak znatno duži.

Specijalista opšte i abdominalne hirurgije i načelnik Službe operacionih sala Ozren Kordić rekao je da je UKC ima opremu za ovakve zahvate, a edukovaće i vlastiti kadar.

Pročitajte još:

Žele da ostanu u Srpskoj: Dario i Andrej iz Novog Grada pokrenuli vlastiti biznis

Pozlilo vozaču autobusa koji je prevozio djecu: Udario u zaštitnu ogradu

Crveno upozorenje za BiH zbog olujnih udara

Bila im je rob: Nenad i Mileva devet mjeseci držali i mučili Jelenu

Šta ne biste smjeli raditi prije seksa

Pogledajte vilu koju su kupili Megan i Hari u Kanadi

Kako da sami prekontrolišete štitnu žlijezdu?

Vic dana: Za rođendan hoću pušku!

Tagovi: