Небески дјечак и његов пас

Убијеном дјечаку Слободану посветила сликовницу

  • Извор: АТВ
  • 03.02.2024. 19:30

Сликовница "Небески дјечак и његов пас" говори о Светом Новомученику Слободану Стојановићу.

Дјечаку који је свирепо убијен 1992. у околини Зворника када се вратио по свог пса. Да се Слободан никад не заборави потрудила се и Мирна Јовановић, аутор ове сликовнице.

"Мени је било битно да на неки начин сачувамо сјећање на једног Светог Новомученика, на тако једно предивно дијете које је имало осјећај за друго живо биће, мислим у таквим околностима, престрашним, ратним, грозним, дијете које се врати по друго живо биће које је животињица, мени је тај дио приче просто невјероватан. Да толико љубави има у једном дјетету, у једном живом бићу", каже Мирна Јовановић.

Мирна је сликовницу осликала уз подршку и благослов Епархије Зворничко-тузланске.


Патријарх Павле је објаснио шта ће бити са људима који су скоро цијели живот тужни

Патријарх Павле је објаснио шта ће бити са људима који су скоро цијели живот тужни

Сликовницу препуну симбола, успјела је да прилагоди најмлађима јер се више фокусирала на пријатељство и огромну љубав између дјечака и пса, него на рат.

На овај начин Мирна је створила прву невербалну сликовницу у Републици Српској.

"Нема онај пратећи текст на који смо навикли у сликовницама, већ да се просто ликовно и сликовно исприча једна прича, довољно јасно да читаоци односно гледаоци могу то да испрате. Kада се то завршило, онда сам у октобру понудила издавачкој кући Синај Епархије зворничко-тузланске и хвала Богу драгом добила сам благослов Његовог преосвештенства Епископа зворничко-тузланског господина Фотија.", прича ауторка сликовнице.

Реакције на сликовницу су позитивне. Читају је и одрасли који не могу да сакрију сузе, када знају да ни најмлађи нису били поштеђени од  непријатељске руке.

Сликовница "Небески дјечак и његов пас" може се пронаћи у црквеним продавницама. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.