OŠ "Sveti Sava" Doboj

Učenici obilježili Svjetski dan djece sa invaliditetom

  • 03.12.2018. 14:25

Učenici sa različitim oblicima invaliditeta iz tri osnovne škole u Doboju organizovali su danas kulturno-zabavni program povodom Svjetskog dana djece sa invaliditetom, kako bi skrenuli pažnju javnosti na značaj ove problematike.

Manifestacija je održana u dobojskoj Osnovnoj školi "Sveti Sava", čiji je direktor Radmila Dakić rekla novinarima da su djeca sa poteškoćama u razvoju u ovoj lokalnoj zajednici integrisana u obrazovni sistem, sa istim pravima i obavezama kao i drugi učenici. 

"Ovo je priredba u kojoj oni učestvuju zajedno sa svojim drugarima iz redovnih odjeljenja", izjavila je Dakićeva i naglasila da se svake godine povećava broj djece sa govornim ili drugim poteškoćama. 

Ona je navela da je ova škola obezbijedila dva lična asistenta za dva učenika sa autizmom i daunovim sindromom. 

Nastavnik u Osnovnoj školi "Vuk Stefanović Karadžić" Sanja Živković rekla je da su u ovoj školi formirana tri odjeljenja za učenike koji pohađaju nastavu po posebnom planu i programu, ali da većina učenika pohađa inkluzivnu nastavu. 

Ona je istakla da je ova škola riješila problem pristupa višim spratovima i kabinetima, te prilagodila sanitarni čvor djeci se fizičkim problemima i navodi da su fizička nepristupačnost, te nedostatak adekvatnih udžbenika i dalje vodeći problemi u dobojskim školama. 

Živkovićeva je ukazala i na problem školovanja djece sa invaliditetom iz seoskih sredina, koji se rješava prevozom te djece u gradske škole ili odlaskom reahbilitatora u seoske škole, što je u prethodnom periodu realizovano kroz projekat Razvojnog programa UN. 

"Škole su otvorila vrata, a trenutno u gradu Doboju imamo više od 80 učenika koji se školuju po posebnom, prilagođenom planu i programu", izjavila je Živkovićeva. 

Ona je rekla da se u okviru škole "Vuk Stefanović Karadžić" nalazi i jedino inkluzivno igralište u ovom gradu, koje je već dva puta obnavljano nakon oštećenja od devijantih lica. 

Današnjoj manifestaciju pored škole domaćina, učestvovale su i osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" i "Dositej Obradović".