Među njima i trudnica

Umalo završili u minskom polju: Migranti sa djecom pet dana lutali bez hrane i pića

  • 26.03.2019. 19:20

Malo je falilo da grupa od desetak migranata završi u minskom polju kod Trebinja na tromeđi Hrvatske, Crne Gore i BiH. Uočio ih je pripadnik civilne zaštite dok je obilježavao opasan teren.

 Migranti goli i bosi, gladni i žedni od kojih petoro djece i bolesna trudnica, lutali su hercegovačkim vrletima. 

"Bili su u Hrvatskoj gdje ih je hrvatska policija uhapsila i prebacila ih na našu teritoriju i tu su oni pet dana bili u šumi, a vidite kako je težak teren, hladno , ovo su brda i planina. Nisu imali hrane, bez obuće, đonovi otpali od cipela. Djeca bolestna, trudnica pod visokom temperaturom u vrlo lošem stanju", ističe Milan Pamučun, Civilna zaštita Trebinje. 

Migrante koji su po hercegovačkom kršu tumarali danima preuzeli su granični policajci. Stigli su i članovi crvenog krasta da nahrane iznenadne i iznemogle goste. Jusuf se sa porodicom zaputio iz Iraka, kaže da strahuje za svoju djecu.

"Pošli smo u Italiju, ali smo imali problema sa hrvatskom policijom, oni su nas samo ostavili u šumi. Pet dana smo spavali vani, brinem se za ovu malu djecu. Nismo imali šta da jedemo i pijemo", kaže Jusuf iz Iraka.

"Crveni krst je izašao samo na teren da im da hranu i vodu pošto pretpostavljamo da su izcrpljeni", ističe Marica Tomović, sekretar Crvenog krsta Trebinje.

Graničari kažu da ovih dana imaju  posla više nego ikad, samo u protekla 24 časa su pronašli 60 migranata. Neželjeni gosti nadiru sa svih strana, od nove godine su ih odvratili više od 300. Sa lijepim vremenom i broj migranata se stalno povećava, kažu u trebinjskoj Graničnoj policiji.

"Stanje iz dana u dan se povećava broj migranata, nije u velikom iznosu, ali od prosjeka dvadeset dnevno sada imamo prosjek 25 dnevno", kaže Milenko Kujundžić, komandir jedinice GP Trebinej.

U okolini  tri granična prelaza sa Crnom Gorom migranti ulaze u BIH. Osim na području Trebinja, ne manjka ih ni na bilećkoj i gatačkoj teritoriji. U policiji kažu da su za sada migranti na području Hercegovine počinili nekoliko krađa, ali i izazvali nekolika požara. 

Ovo su samo jedna od brda kuda prolaze migranti, svakodnevno. Iz policije na sve Hercegovce apeluju da budu obazrivi i da dobro zaštite svoju imovinu. 

Тагови:
  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.