Uništen ulaz

Uništene ploče na zgradi SPKD "Prosvjeta" u Sarajevu

  • Извор: АТВ
  • 18.11.2022. 15:36

Ploče na kojima je ćirilicom i latinicom ispisano ime SPKD "Prosvjeta" Sarajevo i Prosvjetine biblioteke, a koje se nalaze na ulazu u zgradu u kojoj se nalazi društvo, su uništene, saopšteno je iz SPKD "Prosvjeta".

Incident se dogodio prije nekoliko noći, a još uvijek nije poznato ko je uništio ulaz u zgradu.

Iz SPKD "Prosvjeta" napominju da je sama zgrada, koja je izgrađena 1912. godine, nacionalni spomenik BiH, te da je nedavno obnovljena i otvorena biblioteka jedna od najstarijih javnih biblioteka u Sarajevu i BiJ, koja je kroz prošlost služila svim stanovnicima Sarajeva i BiH, te bila mjesto susreta, prosvjećivanja i promocije kulture.

“Iskreno se nadamo da će nadležne institucije pronaći i kazniti izvršioca ili izvršioce, posebno ako imamo u vidu da se Prosvjetin dom, kao jedno od najreprezentativnijih zdanja grada Sarajeva, nalazi u samoj centralnoj gradskoj jezgri, te smatramo da je jedno ovakvo antivcivilizacijsko djelo, ustvari čin neodgovornih pojedinaca. SPKD ‘Prosvjeta’ i u teškim vremenima devedesetih godina prošlog vijeka je nastavljala svoj rad u Sarajevu, bez bojazni i zadrške, kao što to činimo i danas”, navodi se u saopštenju SPKD "Prosvjeta" koje je potpisao redsjednik SPKD “Prosvjeta” Sarajevo - Nedeljko Masleša.

Istovremeno, SPKD "Prosvjeta" ostaje opredjeljena svom cilju i dalje, a to je očuvanje baštine i tradicije, čuvanje i promocija srpskog jezika, kulture i ćiriličnog pisma, što je i neodvojivio dio istorije, baštine i kulture Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda.

“I dalje nastaviti raditi u bliskoj saradnji i prijateljstvu sa ostalim temeljnim organizacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine, u onom duhu saradnje i zajedničkog rada koji nas vodi već 120 godina”, saopšteno je je.

Ovo saopštenje, uz SPKD "Prosvjeta", podržavaju i supotpisuju predsjednici društava koje čine Međukulturno vijeće BiH - BZK "Preporod", HKD "Napredak" i JHKPD "La Benevolencija".

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo nema informacije o oštećenju ulaza u zgradu SPKD "Prosvjeta" u Sarajevu, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.


(Foto: SPKD "Prosvjeta")

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм