Inspektorat Srpske

Uništeno 700 kilograma hrane

  • 19.07.2018. 14:02

Republička veterinarska inspekcija i inspekcija za hranu izvršile su u prvih šest mjeseci ove godine 1.069 kontrola subjekata u poslovanju sa hranom, pri čemu su uništena 744 kilograma hrane koja je neprikladna za ljudsku upotrebu zbog neodgovarajuće deklaracije i isteklog roka upotrebe.

Iz Inspektorata Srpske saopšteno je da su to najčešće proizvodi koji po svojoj prirodi imaju kraći rok trajanja kao što su mliječni i mesni proizvodi, osvježavajuća pića, konditorski proizvodi i slično. 

"Riječ je o pojedinačnim slučajevima u kojima su zatečene manje količine hrane jer velike količine sa isteklim rokom trajanja sami trgovci povlače iz prometa te na osnovu uredne dokumentacije o otpisu mogu vratiti dio plaćenog poreza", navodi se u saopštenju. 

Iz Inspektorata ističu da su kontrolisane poslastičarnice, restorani, roštiljnice, prodavnice, mesare, sabirna mjesta za mlijeko, klanice, centri za pakovanje jaja i drugi s ciljem da namirnice koje se prometuju u Srpskoj budu zdravstveno ispravne i bezbjedne za ljudsku upotrebu. 

"Inspektori kontrolišu higijenske uslove objekta i okoline, opremu, ispravnost rashladnih uređaja, način čuvanja hrane, dokaze o zdravstvenom stanju lica koja rade sa hranom, deklaracije, evidencije o izvršenim analizama i drugo", navodi se u saopštenju. 

U saopštenju se dodaje da je utvrđivanje zdravstveno neispravne hrane mnogo rjeđe od utvrđivanja raznih nepravilnosti koje za posljedicu mogu imati neispravnu hranu kao što su nedovoljna higijena objekta, neadekvatno skladištenje i čuvanje hrane, označavanje i deklarisanje sirovina i proizvoda, sanitarni pregledi zaposlenih lica i slično. 

Kada se utvrdi ova vrsta nepravilnosti inspektori preduzimaju mjere kojima nalažu njihovo otklanjanje. 

"U slučajevima kada se utvrdi da hrana ne ispunjava propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, inspektori nalažu njeno uništavanje", objašnjavaju iz Inspektorata. 

Iz Inspektorata navode da se može konstatovati da se na tržištu Republike Srpske prometuje kontrolisana hrana, te da su kontrole koje sprovodi inspekcija sveobuhvatne, od primarne proizvodnje do gotovog proizvoda. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.