Banjaluka

Uručeni ključevi sanitetskih vozila rukovodiocima zdravstvenih ustanova

  • 05.01.2022. 15:20

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić uručili su ključeve 15 savremeno opremljenih sanitetskih vozila, ukupne vrijednosti 1.601.955 KM, rukovodiocima 15 zdravstvenih ustanova.

Uručivanju ključeva prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.



Premijer Srpske rekao je da posljednjih deset godina, u nove zdravstvene objekte, opremu i lična primanja radnika u zdravstvu uložili smo više od milijardu KM.

- U posljednje tri godine obezbijeđeno je 45 novih sanitetskih vozila raspoređenih jednako širom Srpske. To je dokaz da Republika Srpska ima svoj pravac razvoja i ona je garant našeg opstanka i postajanja na ovim prostorima - poručio je Višković.

Predsjednik Vlade rekao je da Vlada u kontinuitetu, već desetak godina, ulaže u zdravstveni sistem, što se pokazalo kao više nego ispravna odluka, pogotovo u godinama kovida, kada je Srpska imala spremne zdravstvene kapacitete.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je nabavka 15 sanitetskih vozila za zdravstvene ustanove jedan od načina da Srpska pokaže sposobnost svojih institucija, u ovom slučaju Vlade, da interveniše prema svim onim sektorima koji su važni za zdravlje građana, ali i za funkcionisanje cjelokupnog sistema.


- Ovo je podrška koja ide u kontinuitetu. Nekada se ona ogledala kroz izgradnju strateški važnih objekata, novih bolnica, tako da u svakoj našoj regiji imamo modernu bolnicu koja pruža adekvatne uslove i našim pacijentima i našim zdravstvenim radnicima - rekla je Cvijanović novinarima u Banjaluci nakon dođele saniteta rukovodiocima zdravstvenih ustanova širom Srpske.

Prema njenim riječima, tu su i mnogobrojne sanacije, rekonstrukcije domova zdravlja, ali paralelno s tim i izdavajanje sredstava da bi se obezbijedila adekvatna oprema, te, kao i u ovom konkretnom slučaju, odgovarajuća sanitetska vozila.

- Republika time pokazuje i svoj kapacitet i sposbnost da reaguje, da se razvija, da interveniše u onim oblastima u kojima je to potrebno. Sigurna sam da će ovo u značajnoj mjeri olakšati opštinama kojima su dodijeljena vozila - navela je Cvijanović.