Velika očekivanja

Uskoro kreću radovi na izgradnji autoputa Bijeljina-Rača

  • Извор: АТВ
  • 01.08.2022. 18:43

Olakšaće život, ubrzati putovanje, biće dobro i za trgovinu. Ovo su očekivanja od budućeg autoputa mještana semberskog sela Brodac. Neki ga već nazivaju istorijskim pa su očekivanja su velika.

"Autoput će dobro doći svima, ko se bavi prevozom, ko se bavi trgovinom, za sve. Jer ko sad krene da iz Srbije vozi robu, računaj da će prije stići nego ovim vijugama i nekategorisanim putevima. Mi ćemo imati tu prelaze preko autoputa, dolaziće roba, dolaziće i trgovci, kupovati robu, svinje, žitarice", kaže Drago Urošević.

Čedomir je dao i dio zemlje za budućui trasu. Nije se pokajao. 

"Značajno, kako nije značajno, dali smo zemlju za to i isplatili su nam sve", rekao je Čedomir Laketić.

Velika očekivanja i kod privrednika. Mnogi izvoze u Srbiju ili preko nje voze dalje. Autoput znači brži, kvalitetniji i bezbjedniji prevoz robe. A i troškovi bi mogli da budu manji. 

"Sa novim autoputem ćemo ubrzati transport, smanjiće se troškovi transporta i lakše ćete pronalaziti transportna preduzeća koja ćete moći angažovati za transport. U tom slučaju Bijeljina postaje još atraktivniji poslovni centar i svi ćemo naravno od toga imati koristi", izjavio je Milenko Stevanović, direktor firme "Steco centar".

"Nama, pogotovo prehrambenoj industriji, od ogromnog je značaja kojom brzinom će od njive do fabrike taj proizvod, voće i povrće da stignu, svako bespotrebno zadržavanje, svako otežavanje, zaržavanje transporta na graničnim prelazima, tu robu koja direktno ide u preradu smanjuje joj kvalitet, imamo ogroman kalo gubitak, i govoreći uopšteno to je jedna velika stvar", Stevo Filipović, direktor PI "Sava Semberija".

I već za mjesec i po mašine će početi da rade. Dvadesetak kilometara trebalo bi da bude dugačka dionica od Rače do Bijeljine a kasnije, prema planovima, da nastavlja dalje prema Doboju gdje je planirano spajanje sa Devetim januarom. Tako bi se Banjaluka i Beograd, konačno, povezali i autoputem koji bi cijelom dužinom išao kroz Republiku Srpsku i Srbiju. 

Тагови: