Сарајево

Ускоро лакше до пензије у ФБиХ

  • Извор: Радио Сарајево
  • 29.11.2023. 15:49

У ФБиХ ће ускоро бити поједностављено остваривање права на пензију. Наиме, Завод за пензијско и инвалидско осигурање ФБиХ покренуо је процедуру укидања ЦИПС-а.

Из ПИО/МИО су за портал "Радиосарајево.ба" појаснили који документи више неће бити потребни за подношење пријаве за остваривање права на пензију.

"У изради је апликација помоћу које ће наши запослени имати увида у податке којима располаже ИДДЕЕА, а који су од значаја за доношење рјешења о правима из области пензионо-инвалидског осигурања", навео је Томислав Квесић из Службе за односе с јавношћу ФЗ ПИО/МИО.


Добра вијест за све пензионере Српској!

Добра вијест за све пензионере Српској!

"Будући корисници пензије ће убудуће приликом подношења захтјева бити ослобођени обавезе достављања увјерења о пребивалишту, родног листа као и увјерења о држављанству", појаснио је.

Додаје да неће бити потребно достављати ни увјерење о престанку радног односа.

"Такође, с обзиром да ми у матичној евиденцији располажемо подацима о радном односу осигураника, неће ускоро бити потребе достављати ни увјерење о престанку радног односа, а радна књижица је већ од раније постављена као опција, односно није обавеза, но, може послужити као доказ", истакао је Квесић.


Издато упозорење за три регије у БиХ

Издато упозорење за три регије у БиХ

Напомиње да су активности започете, а када буде све окончано обавијестиће јавност односно будуће кориснике пензије.

Појашњено је да је циљ олакшати и поједноставити процедуре самог подношења захтјева те искористити све оне податке до којих могу доћи службеном размјеном умјесто тражења од самих странака да достављају разна увјерења.

Подсјетимо, најнижа пензија за октобар износила је 538,27 КМ, а загарантирана 642,40 КМ. Највиша остварена пензија је 2.800 КМ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)