Olakšica za roditelje

Uskoro upis beba u matične knjige rođenih odmah u porodilištu

  • 30.07.2019. 19:26

Trčanje novopečenih roditelja od šaltera do šaltera da bi bebu upisali u matičnu knjigu rođenih, uskoro bi moglo da postane prošlost.

Novi projekat e-beba predviđa da, umjesto roditelja, taj posao, nakon rođenja djeteta, odrade zdravstveni radnici i to već u porodilištu.

"Zamisao je zapravo da zdravstveni radnik ili neko drugo ko se odredi, sada je to na nivou teorijskog razmatranja još uvijek, zapravo sve te podatke unese zapravo unese odmah u sistem matičnih evidencija i da roditelj nakon što novorođenče bude zavedeno u sistem dobije neophodna rješenja na kućnu adresu, odnosno na poštansku adresu", istakao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Dok sve ne zaživi, moraće se na stari način - hrpu papira u ruke pa redom, kao što je uradio i Strahinja Marković, novopečeni otac trojki. Pozdravlja ideju o projektu e-beba i kaže da će, sigurno, olakšati posao upisa novorođenčadi u matične knjige. Doduše, nije se namučio ni hodajući od šaltera do šaltera. Pripremio je sve što treba i brzo upisao bebe. 

"Mislim da bi svi trebali da se informišu i da se upute preko drugih ljudi koji su to već radila i da stvarno nije neki bauk, samo više informisanja, jer tada je sve jednostavnije", istakao je Strahinja Marković, novopečeni otac. 

Osim za roditelje, veliko olakšanje stiže i za radnike u matičnim uredima. 

"To bi naravno, prevashodno olakšalo, skratilo put i vrijeme, te bismo efikasnije došli do svih podataka o rođenju, i onda bi skratilo roditeljima put od određivanja imena do konačnog dokumenta koji trebaju imati za zdravstvenu njegu bebe, savjetovalište i ostvarivanje svih ostalih prava", istakla je Diana Džaja Jokić, šef Odsjeka za građanska stanja, upravne poslove i poslove pravne pomoći.

Budžet koji je namijenjen za projekat e-beba je 800 hiljada maraka. Uskoro će biti raspisan i javni poziv. 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм