Matične knjige

Izmjenama Zakona manji troškovi za građane

  • 27.06.2018. 12:15

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama uvodi se obaveza matičnim službama da međusobno komuniciraju i službenim putem pribavljaju dokaze iz evidencija kojima raspolažu, što će biti olakšanje za građane.

Građani neće imati obavezu da, uz podneske za upis u matične knjige ili ispravku podataka, dostavljaju izvode ili uvjerenja kojima raspolažu matične službe u Republici Srpskoj. 

Time će biti smanjeni troškovi za građane i povećana efikasnost u postupanju matičnih službi, ističe se u obrazloženju zakonskog rješenja koje će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati u nastavku 25. redovne sjednice. 

Cilj Prijedloga zakona jeste nastavak reforme u ovoj oblasti i unapređivanje elektronske baze matičnih knjiga. 

U obrazloženju se navodi da je propisana novina "odricanje od prava na žalbu" kojom će biti omogućeno strankama da brže ostvare druga prava čije ostvarivanje zavisi od nastupanja konačnosti, odnosno pravosnažnosti rješenja iz nadležnosti organa koji vode postupke iz oblasti matičnih knjiga, a u kojima se rješavaju prethodna pitanja, u vezi sa ispravkom ili usaglašavanjem podataka u matičnim knjigama. 

Izvršeno je i terminološko usklađivanje sa odredbama Zakona o srednjem obrazovanju u vezi sa stručnom spremom, propisano kao uslov za obavljanje poslova matičara. 

Zakonskim rješenjem stvorene su pretpostavke da zdravstvene ustanove prijavu rođenja podnose elektronskim putem, a skraćen je rok za prijavu rođenja sa dosadašnjih 15 na osam dana, što će olakšati roditeljima upis novorođene djece u matične knjige. 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u prvom dijelu 25. redovne sjednice koji je okončan u četvrtak, 21. juna, 12 zakona i Strategiju razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine. 

U nastavku ove sjednice poslanici će razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku. 

O datumu nastavka 25. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske poslanici će biti naknadno obaviješteni. 

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм