Министарство просвјете и културе

Услугом "Сигуран нет" блокиран приступ непримјереним садржајима у школама у Српском

  • Извор: СРНА
  • 29.01.2024. 08:40

У Републици Српској у 37 основних и средњих школа активирана је услуга "Сигуран нет" у сарадњи са компанијом "М:тел", те је малољетним лицима блокиран приступ одређеним непримјереним садржајима, речено је Срни у Министарству просвјете и културе Српске.

Из Министарства су истакли да је ова услуга била активирана почетком новембра до краја децембра прошле године, као и да се непримјерен садржај, између осталог, односи на промоцију оружја, дроге, тероризма, насиља, интернет клађења, као и интернет игара.

"Тренутно се врши евалуација у сарадњи са представницима компаније `М:тел` која се ради на основу сугестија и коментара школа, као и системских записа на страни провајдера, након чега ће се дефинисати оптимална политика филтрирања интернет саобраћаја прихватљива за све школе", појаснили су у ресорном министарству.

Из овог министарства су подсјетили да је Законом о основном васпитању и образовању прописано да се тежом повредом дужности ученика сматра коришћење свих информационо-техничких уређаја који не служе васпитно-образовном процесу.

Тежом повредом дужности ученика сматра се и злоупотреба мобилних телефона, снимање видео-записа и фотографија за вријеме боравка у школи и њихова даља дистрибуција и употреба путем средстава масовне комуникације.

"Етичким кодексом за раднике и ученике основне школе дефинисано је да за вријеме боравка у школи на наставним часовима и осталим облицима васпитно-образовног рада ученицима није дозвољена употреба мобилних телефона супротно Закону о основном васпитању и образовању", додали су у Министарству просвјете.

Из овог министарства су нагласили да свака школа додатно, а на приједлог наставничког вијећа, може да пропише да ученицима није дозвољено употреба мобилних телефона за вријеме боравка у школи на наставним часовима и осталим облицима васпитно-образовног рада.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм