Dvojica hrabrih Dervenćana ispunili misiju

Uspješno završili desetodnevno hodočašće: Žarko i Nenad uz Božiju pomoć stigli pješke na Ostrog

  • Извор: Бањалука.нет
  • 12.05.2023. 12:33

Dervenćani Žarko Tominčić i Nenad Đuđanović, dvojica dugogodišnjih prijatelja, ispunili su ono što su naumili i obećali, te su uspješno završili svoje desetodnevno hodočašće iz Dervente do manastira Ostrog u Crnoj Gori.

Njih dvojica su stigli sinoć u ovaj manastir, veče uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog, a cijeli put je trajao punih 10 dana, sa pješke pređenih skoro 400 kilometara, po suncu, kiši, vjetru, vrućini i hladnoći, jer su se proteklih dana godišnja doba smjenjivala kaon a traci.

Ipak, ovu dvojicu hrabrih Dervenćana ništa nije omelo do ostvarenja njihovog zacrtanog cilja, a to je da u čast Svetog Vasilija Ostroškog pređu pješke od svog rodnog mjesta do manastira Ostrog, i da se potom na današnji praznik poklone moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

Danas je Sveti Vasilije Ostroški – iscjelitelj najtežih bolesti i muka

Danas je Sveti Vasilije Ostroški – iscjelitelj najtežih bolesti i muka

Ova dvojica hrabrih momaka, koje svi u Derventi znaju kao dugogodišnje i uspješne sportiste, dok je Tominčić poznat i kao najbolji ugostitelj u Derventi, pokazali su u proteklih deset dana svu svoju fizičku i psihičku snagu i nisu nijednog trenutka odustajali, trpili su i vrućinu, i kišu i umor i sve druge poteškoće, te dokazali da se radi o hrabrim, izdržljivim, upornim i odlučnim ljudima, koji ostvaruju svoje zacrtane ciljeve uprkos svim poteškoćama, piše banjaluka.net.

Na ovaj dugi i iscrpljujući put, krenuli su prije deset dana ispred Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi, uz blagoslov dvojice derventskih sveštenika, i prošli kroz Doboj, Žepče, Zenicu, Visoko, Trnovo, Foču, Zagrađe, Pivu i Nikšić, da bi sinoć došli na Ostrog.

Vidno zadovoljan ostvarenim, u izjavi za banjaluka.net, Tominčić je rekao da mu se ovih hodočašćem ostvarila dugogodišnja želja, da ode pješke od svoje rodne Dervente do manastira Ostrog, koji je, za pravoslavce jedno od najvećih svetilišta, te je dodao da mu je osnovni motiv bio zadovoljenje duhovnih potreba.

“Osjećaj je neopisiv, prešli smo skoro 400 kilometara za 10 dana, ali je vrijedilo, jer je ovo jedno od naših najvećih svetilišta. Prisustvovali smo molitvama, poklonili smo se moštima Svetog Vasilija i vjerujte da niko od mene srećniji nije u ovom trenutku”, rekao je vidno oduševljeni i energični Tominčić, iako je iza njega toliko pređenog puta. Ovaj čovjek, koji je ugledni derventski ugostitelj, poznati humanista i otac troje divne djece, zahvalio se svim prijateljima, braći i sestrama, koji su im pružali svakodnevnu podršku, što svojim porukama, pozivima, a neki su ih i obilazili usput, kako bi im donijeli novu opremu, patike, odjeću ili hranu.

Pronađene mošti Svete Ane, majke Svetog Vasilija (FOTO)

Pronađene mošti Svete Ane, majke Svetog Vasilija (FOTO)

Njegov prijatelj Nenad, koji je takođe dugogodišnji sportista, rekao je da je osjećaj poslije ispunjene misije i ostvarene dugogodišnje želje da ide na hodočašće na manastir Ostrog neopisiv.

“Iako su nam se tokom puta izmjenjala skoro sva godišnja doba posebno zadnjih dana, nismo posustali, već smo nastavljali put i u zacrtano vrijeme stigli u manastir, koji je pun hodočasnika sa svih strana”, dodao je Đuđanović i zahvalio se svim prijateljima na podršci.

Inače, Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju danas Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина