Након сједнице

Уставни суд Српске: Тарифе за обрачун електричне енергије које се примјењују од 15. децембра нису у складу са Уставом

  • Извор: АТВ
  • 28.02.2024. 21:26

Уставни суд Републике Српске одлучио је на данашњој сједници да тарифе за обрачун електричне енергије које се примјењују од 15. децембра 2022. године нису у складу са Уставом Републике Српске.

Уставни суд је усвојио одлуку којом је утврдио да тачка IV Одлуке о утврђивању тарифних ставова за кориснике дистрибутивних система у Републици Српској од 15. децембра 2022. године није у сагласности са Уставом Републике Српске, јер је овом тачком прописано да Одлука ступа снагу даном доношења, а примјењује се од 1. јануара 2023. године, што је супротно Уставу Српске.

Истом одлуком Уставни суд је утврдио да тачке II и IV Одлукe о тарифним ставовима за јавно снабдијевање електричном енергијом у Републици Српској нису у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о електричној енергији.

Образлажући своју одлуку у овом дијелу, Уставни суд је саопштио да су тачком II оспорене одлуке, која предвиђа обим потрошње као критеријум за утврђивање накнаде за набавку електричне енергије, крајњи купци у оквиру једне тарифне групе који троше више електричне енергије доведени у неповољнији положај у односу на крајње купце у оквиру исте тарифне групе који троше мање електричне енергије, што је супротно уставном начелу забране дискриминације.

Саопштење Уставног суда Српске погледајте ОВДЈЕ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

    ''Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.