Sastanak u Bijeljini

Uz republičke institucije efikasnija borba protiv zaraze

  • Извор: АТВ
  • 11.07.2023. 19:20

Specijalizovana vozila za odvoz uginulih životinja, dezinfekcione barijere, inspektori Republičkog inspektorata, resorni ministar i gradonačelnik konačno za istim stolom.

Nakon što je Vlada Srpske proglasila vanrednu situaciju u Semberiji zbog afričke kuge svinja, radi se punom parom. Bilo je krajnje vrijeme da svi zajedno sjednu za sto, kažu poljoprivrednici. Dugo su u Bijeljini čekali na pomoć Gradske uprave. Adekvatnu nisu dobili. Sada malo lakše dišu. 

“Da pokušamo da koliko bilo ublažimo ovu situaciju afričke kuge, bez obzira što je ona i sad u fazi napredovanja. Mi proizvođači hoćemo da se ta sela pretresu, da jednostavno pokušamo iznaći situaciju i da se nađe rješenje, gdje ljudi sa onih slobodnih područja mogu stoku da plasiraju”, rekao je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja sela Semberije i Majevice.

Radiće se na uklanjanju svih mogućih mehaničkih prenosnika, kaže Savo Minić. Poručuje, republičke institucije su se uključile, pa će biti i efikasnije uzorkovanje i konstatovanje bolesti i odvoz uginulih životinja.

"Vlada je u sve tri ove lokalne zajednice dostavila katastarske čestice parcela koje mogu služiti za životinjsko groblje, kako bi civilna zaštita mogla da priprema lokalitete po pravilima struke da se i sa ovih lokacija ne širi zaraza”, kaže Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Poljoprivrednici iz Semberije mogu da se oslone na republičke institucije i kada je u pitanju naknada štete. U lokalne zajednice će stići formulari koji će se, uz nalaz veterinara, podnositi Vladi Republike Srpske za Fond solidarnosti. Do sada je eutanazirano i u skladu s propisima ukopano oko 3.200 svinja. Bolest je otkrivena u 11 mjesnih zajednica i to u 76 domaćinstava. Eutanazija je izvršena u 59.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.