Teška operacija

Vatra uništava park prirode "Blidinje"

  • Извор: АТВ
  • 22.07.2022. 18:30

Napravljeno je na desetine preleta, a izbačeno je nekoliko desetina tona vode. Teška je ovo operacija kažu za ATV u Helikopterskom servisu. Požarna linija je velika, a problem stvara vjetar i gust dim. Cilj je sačuvati domaćinstva i objekte.

Vatra danima uništava park prirode „Blidinje“ kod Posušja. Gori kvalitetna šuma i velika površina na planini Čvrsnici, vatrogasci su nemoćni pa je u pomoć priskočio i Helikopterkski servis Republike Srpske.

"Nastavićemo da pružamo pomoć već večeras jer su izuzetno visoke temperature, znate i ssamo da je crveni meteoalarm u pitanju. Veliko područje je obuhvaćeno požarom, ono što mi radimo, pokušavamo da dejstvujemo u blizini komunikacije, da zaštitimo komunikacije i stambene objekte. Tako da nastavljamo u večernjim časovima, vjerovatno i ujutru, dok god to bude trebalo", rekao je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Požar na Čvrsnici gasio je i kanader iz Zadra. U Federalnoj upravi civilne zaštite kažu da je situacija teška zato su zahvalni kolegama iz Srpske. Problem je i voda za gašenje.

"Imamo problem sa uzimanjem vode, sa jezera Blidinje pa smo takođe sa kolegama iz Republike Srpske iskordinirali da se donese montažni odnosno prenosni bazen od 36 tona u koji se pumpa voda i iz kojeg helikopter putem vedara uzima vodu", rekao je Murat Baručija iz Federalne uprave civilne zaštite.

Pilotima iz Srpske požari su česta intervencija, najviše ih imaju u Hercegovini. Samo za dva dana marta u Trebinju je  izvršeno 110 letova, izbačeno 108 tona vode iz 108 naleta i utrošeno 12 časova leta.

Тагови: