Вјежба

Ватрогасци из Добоја показали брзину и вјештину у гашењу пожара

  • Извор: АТВ
  • 02.11.2023. 07:02

Колико су вјешти у гашењу пожара и шта од опреме посједују показали су добојски ватрогасци. У тиму су 32, међ којима су млади као и они са деценијским искуством. Овога пута, задатак им је био пожар на четвртом спрату.

"Кад стигне дојава, прво што ради командир одјељења које врши на мјесту доласка јесте да долази и провјерава стање у ком је степену пожар и на комје спату и послије тога информише људе којим ћемо системом да гасимо, да ли ћемо да радимо унутрашњу навалу или вањску", каже Милош Радоњић, старјешина Ватрогасне јединице Добој.

Овога пута, показали су и једно у друго. Једно возило са шмрковима и пет ватрогасаца, лако би се изборило с ватром на четвртом, али на спрату изнад остао је заробљен станар. Зато су морали да користе и аутољестве и ускочни јастук. 

"Већину случајева рјешавамо само унутрашњом навалом путем степеништа", рекао је Владимир Родић, ватрогасац.

Када дођу на терен најбитније је спасавање живота. Тек пошто пруже помоћ, окрећу se спасавању имовине. 

У вјежби су користили два возила и додатну опрему. Аутољестве које користе за вишу спратност гасе до 12. спрата. Виши објекти, али и закрчена стубишта су кажу, увијек изазов. 

Уз апел да очисте пожарне путеве добојски ватрогасци подсјећају суграђане и на чишћење димњака. Сезона је гријања, запушени оџаци могу да им направе велики проблем и у кућама и зградама. За чишћење димњака, потребна су кажу, два три сата, а то може српијечити штету и запаљење.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: