Vježba

Vatrogasci iz Doboja pokazali brzinu i vještinu u gašenju požara

  • Izvor: ATV
  • 02.11.2023. 07:02

Koliko su vješti u gašenju požara i šta od opreme posjeduju pokazali su dobojski vatrogasci. U timu su 32, međ kojima su mladi kao i oni sa decenijskim iskustvom. Ovoga puta, zadatak im je bio požar na četvrtom spratu.

"Kad stigne dojava, prvo što radi komandir odjeljenja koje vrši na mjestu dolaska jeste da dolazi i provjerava stanje u kom je stepenu požar i na komje spatu i poslije toga informiše ljude kojim ćemo sistemom da gasimo, da li ćemo da radimo unutrašnju navalu ili vanjsku", kaže Miloš Radonjić, starješina Vatrogasne jedinice Doboj.

Ovoga puta, pokazali su i jedno u drugo. Jedno vozilo sa šmrkovima i pet vatrogasaca, lako bi se izborilo s vatrom na četvrtom, ali na spratu iznad ostao je zarobljen stanar. Zato su morali da koriste i autoljestve i uskočni jastuk. 

"Većinu slučajeva rješavamo samo unutrašnjom navalom putem stepeništa", rekao je Vladimir Rodić, vatrogasac.

Kada dođu na teren najbitnije je spasavanje života. Tek pošto pruže pomoć, okreću se spasavanju imovine. 

U vježbi su koristili dva vozila i dodatnu opremu. Autoljestve koje koriste za višu spratnost gase do 12. sprata. Viši objekti, ali i zakrčena stubišta su kažu, uvijek izazov. 

Uz apel da očiste požarne puteve dobojski vatrogasci podsjećaju sugrađane i na čišćenje dimnjaka. Sezona je grijanja, zapušeni odžaci mogu da im naprave veliki problem i u kućama i zgradama. Za čišćenje dimnjaka, potrebna su kažu, dva tri sata, a to može srpiječiti štetu i zapaljenje.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.