Teslić

Velika nestašica meda na tržištu Srpske

  • Извор: АТВ
  • 23.08.2021. 19:53

Na tržištu Srpske je velika nestašica meda. Pčelari su vrijedno radili i ulagali cijele godine, ali uzalud. Samo u jednom teslićkom pčelinjaku, od 70 društava, ove godine, neće biti čak ni jedna jedina kašičica meda.

"Tačno je da nije bilo ovakve godine ni jedne do sada. Ovo je čudo jedno. Nema nijedne kašike meda", rekao je Nedo Nedić, pčelar iz Teslića.

Loše vrijeme, to je glavni krivac što u košnicama nema meda, pričaju pčelari. U posljednjih pola vijeka, ovo je, kažu, najlošija godina.

"Čitavu godinu ih hranimo, sada ih moramo liječiti, lijekove im davati, pogače im staviti. Od čega će se vratiti kad nismo imali ništa meda, ova je godina baš katastrofa", rekla je Milka Nedić, pčelar iz Teslića.

Isto je i u čečavskom kraju. Tamo je, kažu, meda bilo sa crnjuše i kupine, ali tek toliko da pčelari imaju za svoje potrebe. 

"Ja održavam jedno 20 – 30 pčelinjaka za pare, sve je po kila i po dvije, nema više rezerve. Tako je situacija svagdje, možda je u Hercegovini i gore veća suša, veća toplina" rekao je Mladen Stanković, pčelar iz Rastuše. 

Meda nema, a potražnja nikad veća. Tome je doprinijela i pandemija. Za kilogram meda, Teslićani su prethodnih godina izdvajali oko 15 maraka.

Kupci ove godine nude i duplo više samo kako bi dobili kilogram meda. Teslićki pčelari bespomoćno sliježu ramenima jer, kažu, godina je zaista izdala.

Dok građani ne znaju kako će bez meda, pčelari su na mukama da saniraju gubitke. Ukoliko, kažu, na vrijeme ne bude pomoći iz opštinske kase, mnogi bi mogli masovno početi sa gašenjem pčelinjaka.

Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.