testiranje građana

Velika pomama građana za kućnim testovima na koronu

  • Извор: АТВ
  • 12.01.2022. 11:18

Sve više ljudi se žali na prehladu i gripu, a usljed sumnje da su možda pozitivni na virus korona ovih dana vlada prava pomama za kućnim testovima, kažu za ATV portal apotekari.

Bilo da je u pitanju preventiva ili manjak želje ali i strpljenja za čekanje reda u lokalnim ambulantama i bolnicama, sve više građana želi prvo kući da obavi alternativno testiranje pa tek onda da se obrati ljekarima.

Iz ZU „Moja apoteka“ iz Banjaluke rekli su da jeste povećana potražnja građana za kućnim testovima na korona virus, te da građani dosta kupuju te testove i radi preventive.

„U posljednjih sedam dana došlo je do veće zainteresovanosti građana za kućnim testovima, ali to je uslovljeno i sve većim brojem njih koji imaju simptome sezonske prehlade i gripe. Takođe, dosta njih želi da izvrši testiranje u kućnim uslovima iz preventivnih razloga, pogotovo što se dosta građana vraća svojim poslovnim obavezama nakon praznika“, rekli su iz ove apoteke.

Da je tako, potvrdili su nam i iz „Crvene apoteke“ koji tvrde da kućne testove građani kupuju nemilice.

„Stvarno je velika potražnja za ovim testovima. Trenutno imamo dovoljno zaliha na stanju, ali se dešavalo da nemamo ni jedan test da prodamo građanima“, kažu iz „Crvene apoteke“.

Istu priču rekli su nam i u apoteci „Rosić“, navodeći da je ovih dana bilo veoma teško nabaviti tolike količine kućnih testova kolika je bila potržnja građana.

Kažu da je ispravnost ovih testova između 96 i 98 odsto, te da dosta građana vjeruje u tačnost njihovih rezultata.

Kućne testove građani ranije tražili najviše zbog preventive

Zainteresovanost građana za ovaj vid testiranja bila je i prije praznika, ali u nekom manjem obimu.

„Zbog jednostavnosti primjene i brzih rezultata, interesovanje građana za testove, koji su dostupni u apotekama, vladalo je i u prethodnom periodu jer je svijest građana o prevenciji uveliko razvijena kod svih“, kažu iz „Moje apoteke“

Mišljenje o kućnim testovima na koronu potražili smo i od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, međutim do objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

 
Тагови: