Višegrad

Više od mjesec dana traje borba sa vatrenom stihijom

  • Извор: АТВ
  • 12.08.2021. 19:52

"Sve je izgorilo, mi nastojimo da rubom držimo požar da se ne bi proširio i uzdamo se u dragog Boga i kišu".

I tako više od mjesec dana traje neprestana borba šumara sa vatrenom stihijom. Radnici višegradskog Šumskog gazdinstva nalaze se na najvišoj kvoti od 1.500 metara nadmorske visine, a kolege iz drugih opština nose vodu kako bi ugasili požar na Visokom Stocu.

"Sve je strmo, hvatamo se bukvalno za stabla, za drveće da bi se popeli gore, ali iznenadio sam se organizacijom, ovdje je organizacija stvarno na nivou, gore momci koji su nas dočekali, odmah su preuzeli prtnjače i vodu i počeli sa gašenjem", rekao je Jovan Jović, šumar ŠG "Birač" Vlasenica.

"Svaki od nas šumara nosio je preko 20 kilograma, na prtnjači vode, gore na kotu 1.600 metara nadmorske visine", kaže Milivoje Jovičić, šumar iz Šekovića ŠJ "Birač" Vlasenica.

Dva do tri sata potrebno je jednom čovjeku do žarišta, a sat vremena da se vrati do cisterne. Uz dobru komunikaciju Šumskog gazdinstva i Civilne zaštite vatra je pod kontrolom, ali priznaju da bi malo toga uspjeli bez pomoći iz drugih opština. 

"Danas imamo na terenu pedeset ljudi JP Šume RS. Za sada požar nema promjena u odnosu na prethodne dane, može se reći da se drži pod kontrolom, međutim situacija i mi nećemo ispuštati, nastavljamo u punom jeku", kaže Miroslav Savić, v.d. direktora ŠG "Panos" Višegrad.

“U narednim danima, jedino rješenje za ovu situaciju jeste probijanje 2, 5 km pristupnog puta, tako da bi došli negdje u situaciju da možemo imati i 50 tona vode na požarištu u toku dana", ističe Milan Novitović, direktor Civilne zaštite Republike Srpske.

Helikopterski servis Republike Srspke nekoliko dana je gasio požar iz vazduha, kako vatra ne bi sišla u naseljena mjesta.

Radnici ŠG "Panos" spriječili su da vatrena stihija dođe do sela. Ono što jeste ekološka katastrofa što je u požaru izgorjelo više od 80 stabala Pančićeve omorike. 

Pančićeva omorika najprostranija je na teritoriji Velikog Stoca. Naučnici zabrinuti, jer kažu da je ova populacija jedina u svijetu u Srpskoj I Srbiji. Ako se ne sačuva, nestaće je zauvijek.

"Ona je već sad ogromna, nesaglediva, neprocjenljiva, ali da se redukuje i smanji da ne izgori sve. Upravo iz tog razloga koliko će stabala ostati I opstati zavisi će i kasnije i mjere obnove na tom lokalitetu Pančićeve omorike", kaže Milan Mataruga, redovni profesor na Šumarskog fakulteta Univerziteta Banjaluka.

Stručnjaci iz Srpske i Srbije čekaju procjenu štete. Nakon toga kreće projekat zaštite Pančićeve omorike biće sproveden. 

"Kada ovo sve saniramo I vidimo kolika je šteta na Pančićevoj omorici da pokušamo da pošumljavamo ovo područje, odnosno da Pančićevu omoriku pokušamo da ona sama se razmnožava", kaže Jasna Milešević, direktor Republičkog zavoda za zaštitu prirodnog I kulturnog naslijeđa za zaštitu Republike Srspke.

Do sljedeće sedmice trebao bi biti gotov put na teritoriji Srbije, gdje će biti lakše gašenje požara na Velikom Stocu. Do tada će šumari iz Srpske nastaviti da štite Pančićevu omoriku. 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм