СПЦ

Вјерници прослављају мученика Евпсихија који је разбио храм, па постао светац

  • Извор: Магазин новости
  • 22.04.2024. 07:07

Српска православна Црква и њени вјерници данас прослављају светог мученика Евпсихија.

У вријеме цара Јулијана Оступника, када је у Кесарији управљао црквом Божјом св. Василије Велики, овај Евпсихије ступио је у брак са угледном дјевојком.

Али није му било суђено да и једног дана буде са њом у браку. На дан њихове свадбе десио се незнабожачки празник за жртвоприношењем Фортуни. Евпсихије се наљути и оде да разбије цијели храм, тако је и било!

Чувши за ово цар Јулијан, разљутио се и наредио да се сви виновци посијеку, да се многи хришћани узму у војску, да се удари данак на хришћане и да се о њиховом трошку поново изгради храм Фортуни, али и да се граду одузме почасно име Касерија ( које му је дао кесар Клавдије), и назове га именом Маза. Св. Евпсихије био је најприје везан за дрво и мучен, а потом и посјечен, 362 године по том догађају цар Јулијан посјетио је тај град на свом путу ка Персији, против које су ратовали. Св. Василије изашао му је у сусрет, и изнио три јечмена хљеба у знак почасти и гостопримства. Цар је наредио да се светитељу да једна шака сијена као ударје.

- Ти се нама ругаш, о царе, ми ти приносимо хљеб, којим се хранимо, а ти нам дајеш храну за стоку коју ти својом влашћу не можеш претворити у храну за људе- рече Василије цару. На то ће цар: "знај да ћу те тим сијеном хранити кад се вратиш из Персије!"

- Злобни одступник се никада није вратио жив из Персије, јер је погинуо заслуженом и неприродном смрћу. Српска православна црква овај празник слави 9. априла по црквеном, а 22. априла по грегоријанском календару.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.